strela, udar strele Svet24.si

Strela udarila v 22-letnega koroškega lovca

drekci Svet24.si

Poglejte ta ostuden prizor v središču Ljubljane

doncic-dragic Necenzurirano

Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in ...

bojan pozar kadic videtic ura moci Reporter.si

Propadlemu politiku Bojanu Požarju se udinjanje ...

riera Ekipa24.si

Riera je v šoku! Špancem razkril, kaj se je ...

marijana-batinić Njena.si

Ljubezen na vasi: Voditeljica Marijana Batinić se...

Zoran Janković Ekipa24.si

Kakšno vlogo ima v kaosu Olimpije Zoran ...

Novice Novo mesto

Mnenje Zveze Romov za Dolenjsko glede volitve varuha človekovih pravic

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.01.2013 21:42

V Zvezi Romov za Dolenjsko so v javnem pismu naslovljenem na Boruta Pahorja, predsednika republike seznanili, tako v Zvezi, z občutljivim položajem Romov, predvsem v JV Sloveniji. Objavljamo pismo v celoti.

Spoštovani gospod predsednik Republike Slovenije!

V imenu Zveze Romov za Dolenjsko Vam izražamo naše poglede na volitev varuha človekovih pravic v Republiki Sloveniji. Romska skupnost se v sedanjih časih nahaja v občutljivem položaju, ko del naše skupnosti, še zlasti v JV Sloveniji, ne more uresničevati osnovnih človekovih pravic, povezanih z bivanjem, dostopom do vode, izobraževanjem, delom, zaščito pred zakonom. Še več pa je skritih praks, ki nas Rome potiskajo na obrobje in hkrati onemogočajo uspešno sobivanje in vključevanje v slovensko družbo. Zato je še toliko bolj pomembno, kakšna oseba, s kakšnimi kvalitetami, osebnimi in profesionalnimi, je na čelu Urada varuha človekovih pravic.


Prepričani smo in naše izkušnje so pokazale, da je dosedanja Varuhinja, dr. Zdenka Čebašek Travnik, v svojem mandatu dosegla pozitivne premike v reševanju romske tematike v Republiki Sloveniji. Cenimo, da se ni sprenevedala ob akutnih vprašanjih in se je pravočasno in redno odzivala na kritične situacije. Odzivi Urada varuha človekovih pravic so bili torej pravočasni in s posluhom za manjšine in romsko skupnost, s tem je bila preprečena marsikatera hujša kršitev že v osnovi. Veliko težavnih situacij, ki so povezane z Romi, se v Republiki Sloveniji ustvari »umetno«, zaradi nepravočasnega ukrepanja lokalnih in državnih oblasti in ker se ne prisluhne prebivalcem – Romom – državljanom naše skupne države, Republike Slovenije. To je pomembno, ker se zaradi ne-ukrepanja ali nepravočasnega ukrepanja pristojnih organov mnogokrat ustvari vtis o nemožnosti sobivanja Romov in neromov. Dosedanja Varuhinja je bila sposobna odreagirati in cenimo profesionalnost ter izkušnje dr. Zdenke Čebašek Travnik. Želimo, da v začrtani smeri, v skupno dobro, nadaljuje tudi v prihodnje.