kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto/Ljubljana

MO NM neuspešna pri upravljanju Zarje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.03.2013 10:49

Računsko sodišče je revidiralo uspešnost Mestne občine Novo mesto pri upravljanju s kapitalskimi naložbami v obdobju od leta 2009 in do septembra 2010. Pri upravljanju družbe Zarje, je sodišče ugotovilo da je bila občina pri tem neuspešna.

Računsko sodišče, ki je revidiralo upravljanje novomeške občine s kapitalskimi naložbami med letom 2009 in 30. septembrom 2010, je med drugim preverjalo, ali občina vodi centralno evidenco finančnega premoženja, ali ima vzpostavljen sistem upravljanja s kapitalskimi naložbami, in ocenilo način upravljanja z izbrano kapitalsko naložbo.

Sodišče je v reviziji ugotovilo, da novomeška občina ne izpolnjuje osnovnih pogojev za gospodarno, uspešno, učinkovito in pregledno upravljanje s kapitalskimi naložbami. Hkrati ni razmejila pravic in odgovornosti organov občine pri upravljanju, opredelila procesa upravljanja, določila pristojnosti in odgovornosti v občinski upravi pri upravljanju s kapitalskimi naložbami ter ni opredelila pristojnosti in odgovornosti pri zastopanju občinskih interesov na skupščinah gospodarskih družb, sodišče navaja v revizijskem poročilu.

Neurejeno je tudi področje predlaganja kandidatov za člane organov teh družb, saj občina ni določila pogojev, ki bi jih morali ti izpolnjevati, opredelila pa tudi ni postopkov izbora ustreznih kandidatov, ugotavlja sodišče.

Pri preverjanju, kako upravlja s kapitalsko naložbo v stanovanjskem podjetju Zarja, pa je računsko sodišče ugotovilo, da občina ni preverjala, ali še vedno obstaja občinski interes za to naložbo, in tudi ni izkazala, ali ta družba zagotavlja izpolnjevanje javnega interesa.

Sodišče dodaja, da tudi ni razvidno, ali Zarja opravlja dejavnosti v skladu z razvojnimi usmeritvami občine in da občina od navedene družbe ni dobila vseh podatkov, potrebnih za upravljanje z njeno naložbo. Tako ni izvajala ustreznega nadzora nad poslovanjem družbe, hkrati pa občinske koristi niso bile ustrezno zastopane, saj je prišlo do razkoraka med odločitvami občinskega sveta in glasovanjem zastopnika občine na skupščini družbe Zarja. V letu 2009 in delu leta 2010 je funkcijo neposrednega nadzora, kot član nadzornega sveta družbe Zarja, in zastopanje interesov lastnika opravljal župan. Zaradi navedenih dejstev računsko sodišče meni, da občina pri upravljanju s kapitalsko naložbo v družbo Zarja ni bila uspešna.

Pri preverjanju vzpostavitve in vodenja centralne evidence finančnega premoženja občine pa je sodišče ugotovilo, da je to ustrezno.


Zaradi nesmotrnosti, ki jih je odkrilo pri poslovanju in niso bile odpravljene med revizijo, je sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora občina navesti ustrezne popravljalne ukrepe.

Odziv župana Alojzija Muhiča
Kot je v svojem odzivu na omenjeno revizijsko poročilo novomeški župan Alojzij Muhič pojasnil, je novomeška občina omenjeno poročilo prejela danes in ga zato še ne more podrobneje komentirati.

V novomeški občinski upravi ga bodo natančno preučili, nato pa računskemu sodišču v roku predložili odzivno poročilo, je dejal Muhič in hkrati opozoril, da so že med revizijskim postopkom odpravili določene nepravilnosti in sprejeli ustrezne popravljalne ukrepe, določene pa še pripravljajo.

Mestna občina Novo mesto bo tudi upoštevala vsa priporočila računskega sodišča za boljše poslovanje občine, so še zapisali v sporočilu kabineta novomeškega župana.


Mojca Planinšek, vrhovna državna revizorka


Odziv župana MO Alojzija Muhiča