zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Metlika

Moč humanosti v Metliki

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.11.2015 11:26

Območno združenje Rdečega križa Metlika v Kulturnem domu Metlika ob 18. uri pripravlja srečanje krvodajalcev, na katerem bodo podelili priznanja krvodajalcem metliške občine.

Osnovna naloga Rdečega križa Slovenije na področju krvodajalstva ostaja motiviranje krvodajalcev, pridobivanje novih krvodajalcev, ohranjanje obstoječih in organizacija krvodajalskih akcij. Osrednja naloga v letošnjem letu je vključevanje mladih v program krvodajalstva, ki bo v prihodnje nosilec programa nacionalne preskrbe s krvjo v RS.

Leta 1945 je bil v Ljubljani ustanovljen transfuzijski oddelek pri Centralni vojni bolnici, 4. junija pa smo v Sloveniji odvzeli prve doze in jih tudi konzervirali, kar pomeni začetek transfuzijske službe. 1953 smo v Sloveniji uvedli brezplačno, prostovoljno in anonimno krvodajalstvo, kar pomeni, da Rdeči križ Slovenije organizirano izvaja krvodajalske akcije že 62 let.

Z razvojem slovenskega krvodajalstva se je v več kot pet desetletjih izoblikovalo nekaj, kar lahko označimo kot slovensko krvodajalsko izročilo, saj obisk na krvodajalskih akcijah dokazuje, da krvodajalstvo ostaja v Sloveniji najbolj množična solidarnostna akcija državljanov. Letno daruje kri več kot 97.000 krvodajalcev, ki zdravstvu zagotovijo več kot 42.000 litrov krvi.


Območno združenje Rdečega križa Metlika, KI pokriva občino Metlika ima evidentiranih 1.740 krvodajalcev od tega 800 aktivnih, kar pomeni 8. odstotkov občanov. Letno organizirajo 2 redni in 2 izredni akciji, veliko njihovih krvodajalcev pa gre na odvzem na transfuzijski oddelek SB Novo mesto. Letno se odzove do 680 krvodajalcev.

"Ob omenjenem dogodku obogatenem s kulturnim programom bomo podelili še dve plaketi RKS za dolgoletno humano delo. Zahvalit se želimo tistim, ki dajejo majhen del sebe za dobro drugega, pridite tudi vi in zahvalili se jim bomo skupaj," so sporočili iz metliškega Rdečega križa.