denis-avdić Svet24.si

FOTO in VIDEO: Denisu Avdiću voščili tudi dve ...

opica tamarinka Svet24.si

Skrivnostna izginotja in smrt v živalskem vrtu

sova, rusija, vohunjenje Necenzurirano

Skrivnost stavbe, kjer je bil štab ruskih vohunov

plavajoce mobilne hise ljubljanica-pl003 Reporter.si

Jankovićevi stari znanci so se omastili: bivša ...

doncic Ekipa24.si

Kako se je iskrilo! Pomočnik Detroita želel ...

barbara-vidovič Odkrito.si

Barbara Vidovič: »Imam najlepši poklic na svetu!«

luka doncic Ekipa24.si

Lukaaaaa! Dončić po poškodbi z neverjetnim ...

Novice Kočevje

Monografija o Stanetu Jarmu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.12.2012 22:01

V Pokrajinskem muzeju Kočevje so nocoj predstavili prvo celovito monografijo , ki je posvečena lani umrlemu akademskemu kiparju in slikarju Stanislavu Stanetu Jarmu.

Monografska publikacija na 216 strani obravnava Jarmovo delo in življenje. Razdeljena je na več vsebinskih sklopov, ki so delo treh avtoric: Brede Ilich Klančnik, Bojane Rogina in Nadje Kovačič.

Za prevod v angleški jezik sta poskrbeli Alenka Klemenc in Branka Klemenc, lektoriranje in jezikovni pregled je opravila Sonja Janeš Kadivec, za oblikovanje in celostno podobo pa je poskrbela Alenka Šubic Rovan.

Monografija je opremljena z več kot 500 fotografijami, katerih avtorji so priznani slovenski fotografi, fotografsko gradivo so prispevali tudi galerije in muzeji, kjer hranijo Jarmova kiparska dela, številne župnije iz celotne Slovenije in zamejstva, družina Jarm ter ostali posamezniki.


V Jarmovem opusu lahko sledimo motivom, ki so se večkrat ponavljali: matere, vdove in talci, množice glav, pojoče deklice, obrazi in zbori ter Kristus (Križani, Kristusova glava, Pietà, Križev pot). Stane Jarm ni predstavljen samo kot kipar Kočevske; imel je 70 samostojnih in več kot 80 skupinskih razstavah doma in v tujini.

Da je bil cenjen in poznan tudi v drugih krajih pričajo številna dela in likovne opreme v cerkvah po Sloveniji in zamejstvu (Kočevska Reka, Nova Gorica, Škofljica pri Ljubljani, Vavta vas, Pečnica, …). Večji del monografije je posvečen slikovni predstavitvi Jarmovih likovnih del v javnih zbirkah ter likovne opreme sakralnih in posvetnih objektov. Poglavje, ki je razdeljeno na sklope: Dela v javnih zbirkah, Posvetna dela in likovne opreme, Portretna plastika, Sakralna dela in likovne opreme ter Ilustracije, nam prikažejo Jarmov opus v vsej njegovi veličini.