mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana

Motoristi lahko za svojo varnost naredite največ sami

Piše: STA

Čas objave:
03.04.2021 06:40

Začenja se motoristična sezona, pogoji za vožnjo še niso idealni, saj je asfalt mrzel, ponekod tudi moker, udeleženci v prometu pa motoristov še ne pričakujejo. Motoristi naj se na začetek sezone tudi ustrezno pripravijo in poskrbijo tako za opremo kot tudi lastno pripravljenost.

Tudi psihofizične sposobnosti voznikov še niso tam, kjer bi morale biti, je povedala zdravnica in motoristka Lara Lenart. "Ko se po dolgi zimi vrnemo na motor, čustva po navadi premagajo razum. Najpogosteje se ravno to konča tragično. Če se kot motoristka takih temperatur veselim, se jih kot dežurna zdravnica pogosto kar malo bojim," je povedala.

Reševalec na motorju Luka Uršič je spomnil, da tudi reševalci vozijo motorje. "Od jeseni pozabijo, da sirena lahko pomeni tudi motor na nujni vožnji," je poudaril.

V večini primerov se sicer motoristi v nesrečah poškodujejo lažje. Po besedah vodje urgentnega kirurškega bloka v UKC Ljubljana Uroša Tominca gre za udarnine, udarce v glavo, pretrese možganov in udarce v prsni koš. V manjšem delu pa gre za "zelo hude poškodbe, ki spremenijo življenje poškodovanca in njegovih bližnjih", je poudaril Tominc. Voznike motorjev pa je pozval, naj sezono pričnejo čim bolj varno in razmislijo o tem, da "hitrost ni vse".

Motoristi lahko za svojo varnost naredijo največ sami, je povedal policist Mitja Sušnik. Pozval je k odgovorni, previdni in pozorni vožnji ter upoštevanju prometnih predpisov. "Zavedajmo se, da moramo voziti s prilagojeno hitrostjo," je dejal.


"Pred začetkom motoristične sezone morajo motoristi poskrbeti za tri stvari: opremo, motorno kolo in zase," je izpostavil inštruktor varne vožnje in vodja delovne skupine za enosledna motorna vozila pri Agenciji za varnost prometa (AVP) Igor Mihajlik. Pomembna je predvsem ustrezna fizična pripravljenost voznika. "Motorno kolo upravljamo s celim telesom. Za vožnjo motornega kolesa je potrebnih precej več motoričnih spretnosti kot za vožnjo osebnega avtomobila," je dodal.

Poleg tega Mihajlik svetuje, naj motoristi vadijo motorične spretnosti, potrebne za upravljanje motorja. "Izkušnje kažejo, da motoristom primanjkuje osnovnih izkušenj. Pokazalo se je, da motorist običajno v nevarni situaciji ravna napačno," je navedel.

Spretnosti lahko motoristi vadijo tudi na napravi Skidbike. Krepijo lahko spretnosti, kot so ravnotežje, koordinacija telesa, speljevanje, ustavljanje, uporaba sklopke in prestavljanje. Izkušeni motoristi pa lahko na Skidbiku nadgrajujejo spretnost zaviranja ob in brez sistema ABS. Napravo lahko motoristi preizkusijo na delavnicah AVP. Povpraševanja po njih je precej, a trenutno zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa izvajajo delavnice le prek spleta.

Število registriranih motornih vozil se je v zadnjem desetletnem obdobju povečalo s 88.826 na 127.272. Prometne nesreče motoristov se najpogosteje zgodijo med aprilom in oktobrom, največkrat med petkom in nedeljo. V zadnjih dveh letih je v prometnih nesrečah umrlo 45 motoristov, med njimi ena ženska. Delež motoristov med vsemi žrtvami prometnih nesreč je narasel s 22,5 odstotka v letu 2019 na 27,5 odstotka v letu 2020. Skoraj tri četrtine motoristov je lani nesrečo, v kateri so izgubili življenje, tudi povzročilo. Kot glavna vzroka za nastanek prometne nesreče izstopata hitrost in nepravilna smer vožnje.

S ponedeljkom se začenja tudi nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov.