nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

profimedia-0586058472 Svet24.si

Vroča Elizabeth Hurley gola na snegu

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

3f82f867106de689e316b681d0587208 Necenzurirano

Počivalškov dobavitelj "golfov" ruši Janši ...

sanja grohar z družino Njena.si

Sanja Grohar v hudih bolečinah

tjasa hrovat steklasa Njena.si

Slovenska pevka izgubila mamo, zanosila in ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Motoristi, previdno na cestah

Piše: Agencija za varnost prometa

Čas objave:
30.04.2020 09:42

Pred nami je prazničen in podaljšan konec tedna, ki ga bodo mnogi, predvsem motoristi, izkoristili za krajše vožnje. Agencija za varnost prometa opozarja, da je, kljub praznim cestam, treba upoštevati cestno prometne predpise.

Prav tako razmere na cesti še niso povsem primerne oziroma so lahko celo nevarne za vožnjo z motornim kolesom. Asfaltna površina je še hladna in ne omogoča optimalnega oprijema pnevmatik, poleg tega pa je na cestah tudi pesek. Zato agencija poziva motoriste, naj ti ne precenjujejo svojih sposobnosti in ne podcenjujejo voznih razmer, tudi v luči trenutnih razmer.

Motoristi že tako spadajo med ranljivejše skupine udeležencev, saj so zaradi značilnosti motorja slabše vidni in opazni, pogosto vozijo prehitro oziroma jih drugi vozniki spregledajo ali odvzamejo prednost. V zimskih mesecih tudi nekoliko upade sposobnost obvladovanja motorja, zato se je treba na vožnjo z motorjem temeljito pripraviti, predvsem pa počakati na varne cestne razmere. Ob tem na AVP dodajajo, da z vožnjo z motociklom potrebno pričeti postopoma, saj smo tudi v luči trenutnih razmer, še dodatno obremenjeni in premalo osredotočeni.

V času pandemije Covid-19 (podatki od 13. 3. 2020 do 15. 4. 2020) je na slovenskih cestah umrlo 10 udeležencev, od tega so bili 4 vozniki enoslednih motornih vozil (3 motorno kolo in 1 moped) oz. 40 % vseh umrlih.

Do vključno 15. 4. 2020 so bili vozniki enoslednih motornih vozil udeleženi v 109 prometnih nesrečah oz. 12 % manj kot v lanskem obdobju. Zmanjšanje beležimo tudi pri hudo telesno poškodovanih (-25 %) in pri lažje telesno poškodovanih (-27 %). Beležimo pa povečanje umrlih voznikov enoslednih motornih vozil, saj jih je v letošnjem letu umrlo že 5, oziroma trije več kot v lanskem primerjalnem obdobju. Med 5 umrlimi so 4 vozniki motornih koles ter 1 voznik mopeda.