hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

goran dragic 22 dj Ekipa24.si

Zlati kapetan piše zgodovino! Goran Dragić danes...

Zvita feltna Njena.si

Pevec slovenske skupine se je poročil

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Novice Ljubljana

Motoristi, previdno! Pogoji za vožnjo še niso optimalni

Piše: STA

Čas objave:
28.02.2021 13:47

Agencija za varnost prometa poziva motoriste in mopediste k odgovorni in preudarni vožnji, saj pogoji za vožnjo kljub lepemu vremenu še niso optimalni. Ostale voznike motornih vozil pa poziva k dodatni previdnosti in pozornosti na cesti, saj so motoristi še posebej ob lepem vremenu, ki se obeta konec tega tedna, pogostejši udeleženci v prometu.

Letos je bilo v 36 prometnih nesrečah z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil poškodovanih 25 voznikov, od tega šest huje. Kar dve tretjini prometnih nesreč so povzročili vozniki enoslednih motornih vozil sami.

Lani je v prometnih nesrečah umrlo 16 motoristov in šest mopedistov ter dva potnika na motornem kolesu. Izmed 16 motoristov jih je kar dvanajst povzročilo prometno nesrečo, v kateri so umrli. Štirje so umrli v naselju, dvanajst pa izven naselja.

Izmed šestih mopedistov so štirje sami povzročili prometno nesrečo. Trije so življenje izgubili v naselju in trije izven naselja. Niti eden izmed šestih umrlih mopedistov ni imel zaščitne čelade.

"Naj začetek motoristične sezone ne pomeni sproščanja adrenalina, preizkusa zmogljivosti motornega kolesa in svojih sposobnosti na cesti, ampak predvsem varno uživanje v vožnji," poziva Agencija za varnost prometa.

Ob zgodnjem začetku nove motoristične sezone opozarja motoriste, naj bodo skrajno previdni. V tem času je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalnega oprijema pnevmatik, zato je dodatna previdnost pri vožnji nujna. Sonce lahko dobro segreje površino v prisojnih legah, a kaj kmalu se motorist lahko znajde na senčnih, osojnih legah, kjer so pogoji za vožnjo povsem drugačni, vozišče je lahko tudi vlažno, v višjih predelih lahko na senčnih legah pričakujejo celo zmrzal. Poleg tega je zaradi zime na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipanja.


"Vožnjo prilagodite svojim sposobnostim obvladovanja motorja, ki najverjetneje niso na ravni lanske jeseni, saj je v vmesnem času veljalo veliko ukrepov za zajezitev epidemije, zaradi česar so mnogi jekleni konjički tudi ob lepšem vremenu ostali v garažah," opozarja agencija.

Preden se odpravijo na pot, naj se motoristi prepričajo, da je motor tehnično brezhiben. Najpomembnejše so pnevmatike, njihov tlak, zavore in luči.

Na pot naj se motoristi odpravijo spočiti. Nujno je, da poskrbijo za svojo varnost z uporabo dobre zaščitne opreme, v katero sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice. Najbolje je, da je oprema v živahnih ter opaznih barvah, da jih drugi udeleženci lažje in hitreje opazijo.

Motoristi naj imajo med vožnjo vedno prižgane luči. Hitrost vožnje naj prilagodijo razmeram na cesti in upoštevajo omejitev hitrosti. Poskrbijo naj za ustrezno načrtovanje postankov na poti, saj daljše vožnje še zdaleč ni pametno odpeljati brez odmora.

Tveganja glede vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc so zelo visoka, zato je nujno, da na motor ali moped sedejo trezni.

Agencija za varnost prometa želi ostale voznike motornih vozil spomniti, da je potrebna dodatna pazljivost in pozorno spremljanje prometa, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni. Na cestah je te dni pričakovati tudi več kolesarjev in pešcev, zato naj vozniki vozijo še posebej previdno in strpno.