Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

Motoristi pripravljeni na novo sezono

Piše: R.K.

Čas objave:
16.05.2022 10:14

Moto klub Rak iz Rake v Krškem pripravil šesto izobraževalno delavnico varne vožnje za motoriste.

namen izobraževalne delavnice "Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge" je bil izboljšati varnosti voznikov enoslednih motornih vozil v cestnem prometu.

V preteklih letih so v spomladanskem času podobne izobraževalne delavnice organizirali občinski SPV - ji, Policija, AMZS Vransko in podobne organizacije. Zadnji dve leti, pa so zaradi pandemije koronavirusa vse te delavnice odpadle. Posledice pomanjkanja vseh teh izobraževanj so se pokazale v porastu prometnih nesreč s smrtnim izidom in s hudimi telesnimi poškodbami z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil.

Skuter, kolo z motorjem ali motor je zaradi svoje konstrukcije veliko manj stabilen, kot ostala vozila, poleg tega pa za upravljanje zahteva specifična znanja in spretnosti. Pri upravljanju teh vozil pridejo še posebej do izraza pridobljene izkušnje in znanja.

Izobraževalna delavnica varne vožnje » Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge », ki je potekala v soboto 7. maja na parkirišču trgovskega centra Qlandia v Krškem, je bila usmerjena na najbolj ogrožene udeležence v prometu - voznike motorni koles, mopedov in skuterjev. Zelo pomembno je, da vozniki motornih koles razvijejo zavest o pomenu nošenja zaščitne opreme zaradi nji samih in ne zaradi zakona, ki jim to predpisuje.

Problematični so tudi vozniki motornih koles v starostni skupini 50 in več let, ki so pred nedavnim opravili vozniški izpit A kategorije, nimajo pa dovolj izkušenj za upravljanje motornega kolesa. Po poročilu Prometne policije se je v letih 2017 - 2021 povečalo število prometnih nesreč prav pri voznikih starejših od 50 let.

Delavnica "Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge" je bila sestavljena iz izobraževalne delavnice - teoretični del in prikaza varne vožnje - praktični del.

Izobraževalna delavnica - teoretični del, ki je potekal na parkirišču trgovskega centra Qlandia je vseboval statistične podatke o prometnih nesrečah v katerih so bili udeleženi motoristi, spoznavanje predpisov in zakonov s tega področja, napotke za večjo varnost motoristov kot so stanje pnevmatik, zavor in svetlobnih teles, pravilne drže in sedenja na motorju ter nošenju zaščitne opreme, kakor tudi osnovno prvo pomoč v primeru prometne nesreče z udeležbo motorista (imobilizacija, oživljanje, snemanje čelade in drugo).

Ta del delavnice je podal predsednik Mk Rak, predstavnik Prometne policije NM - inštruktor varne vožnje in zdravstvena tehnika Zdravstvenega doma KK.

Praktični del delavnice je bil na poligonu (parkirišču) z vožnjo motorja okrog in med stožci (slalom, osmica, izogibanje oviram, zaviranje v sili). Vožnja je zelo atraktivna in je sestavni del vožnje za pridobitev vozniškega dovoljenja A kategorije. Vožnjo je demonstriral predstavnik Prometne policije - inštruktor motorist s svojim motorjem. Po demonstraciji pa je lahko vsak udeleženec delavnice s svojim motorjem zapeljal na poligon in se tudi sam preizkusil v varni in spretnostni vožnji.

Strokovnjaki za varnost v cestnem prometu priporočajo vsem voznikom motornih vozil, da se udeležijo šole varne vožnje, a prave šole za voznike štirikolesnikov sploh ni. Zato smo letos že drugič tudi za njih pripravili poligon, da si pridobijo praktično znanje in izkušnje, kot so zaviranje v sili, izogibanje oviram in drugo.

Po zaključeni delavnici je bila vsem udeležencem podeljena izobraževalna brošura » Priročnik za varno vožnjo motorja », katero smo ponatisnili v 1000 izvodih. Priročnik vsebuje ; navodila in nasvete za varnost v prometu, pravilni drži in sedenju na motorju, tehnično brezhibnost motorja, nasvete za vizualni pregled motornega kolesa, nakupu in nošenju zaščitne opreme ter navodila za motoriste začetnike.

Izobraževalna brošura je odličen pripomoček za opravljanje vseh teh delavnic, tako v organizaciji Moto kluba Rak, kakor tudi pri realizaciji podobnih delavnic Prometne policije, AVP - ja in ostalih Moto klubov po vsej Sloveniji.

Še nekaj statistike z delavnice

Zadnjih pet let je na slovenskih cestah življenje izgubilo 125 voznikov enoslednih motornih vozil (EMV), skoraj 1000 pa jih je utrpelo hude telesne poškodbe. Lani je bilo na slo. cestah registriranih že 136.150 EMV, kar je 20.000 več kot pred petimi leti Prometnih nesreč z udeležbo voznikov EMV je bilo 1.056 oziroma 17% več kot v letu 2020. V letu 2021 pa je umrlo kar 33 voznikov EMV, kar je 50% več kot leto pred tem. V lanskem letu so vozniki EMV pod vplivom alkohola povzročili 110 prometnih nesreč oz. 15% več kot leto poprej. V letih 2020 in 2021 je umrlo kar 22 alkoholiziranih voznikov EMV.

To je statistika AVP - ja, katera pa je zastrašujoča , zato na tem mestu znova opozarjamo, da alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi nikakor ne sodijo v promet.

Za uspešno motoristično sezono in varno prevožene kilometre na dveh kolesih so potrebna tovrstna izobraževanja, motoristične izkušnje, razsodnost, strpnost in treznost svetuje AVP.