Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Semič

AVDIO: Na smučišče Gače začetek sezone to soboto

Piše: STA

Čas objave:
20.12.2018 14:24

Družba Gače, ki po nekajletni prekinitvi dejavnosti in menjavi lastništva prenavlja belokranjsko-dolenjsko smučišče Gače, želi nanj znova privabiti mlade. Da bi jim omogočila smuko in privlačno bivanje ter izkoristila lokalne priložnosti, se je pri projektu Vrnimo Gače otrokom povezala z lokalnim Centrom obšolskih dejavnosti in s športnim društvom.

Direktor podjetja Gače in vodja projekta Borut Koprivnik je na novinarski konferenci sredi tega tedna povedal, da so se za dosego omenjenega cilja s partnerji prijavili na poziv lokalne akcijske skupine, ki ga financira evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Na razpisu so jim odobrili nekaj več kot 90.000 evrov podpore, s katero bodo dokupili pet snežnih topov, hkrati pa bodo s partnerji decembra in januarja pripravili predstavitev smučanja in smučišča na vseh belokranjskih šolah, brezplačni tečaj smučanja za socialno ogrožene otroke, gaško olimpijado in smučarski sejem.

Začetek sezone sicer načrtujejo v soboto, ko bodo odprli polovico zasnežene proge B in otroško progo. Preostalo polovico nameravajo ob ugodnih vremenskih razmerah zasnežiti do novega leta, progo A pa nameravajo zasnežiti takoj po zasnežitvi proge B.

Na novinarski konferenci sta sodelovali tudi semiška županja Polona Kambič, ki je napovedala, da namerava občina v dogajanje na smučišču dejavneje vpeti bližnje Črmošnjice, predstavnica tamkajšnjega Centra obšolskih dejavnosti Irena Brajkovič pa je predstavila sodelovanje pri projektu Vrnimo Gače otrokom.

Sicer pa so Gače nared za zimo. Po Koprivnikarjevih besedah so letos v prenovo in usposobitev smučišča vložili približno 300.000 evrov. Vse žičniške naprave so uredili in zanje dobili potrebna dovoljenja, prenovili so teptalne stroje, na smučišču in pri tamkajšnjem gostinstvu so pripravili nekaj novosti.

Pomembna novost so snežni topovi, s katerimi lahko umetni sneg izdelujejo že pri samo poldrugi stopnji Celzija pod lediščem, česar naprave, ki so jih imeli na Gačah do zdaj, niso zmogle. Po nakupu novih petih pa bodo razpolagali s skupaj 20 snežnimi topovi.



Dodal je, da so poleg temeljitega servisa vseh žičniških naprav tudi nekoliko razširili smučišče, zamenjali so odslužene dele, ki so bili razlog za pogosto zaustavljanje žičnic ter prebarvali stebre.

Ena od novosti bo tekmovalna proga na žetone, na kateri si bodo smučarji lahko izmerili čas, na delovanje je pripravljeno tudi smučišče ob žičnicah Vrh 1 in Vrh 2. Da bi smučarje vnovič privabili na smučišče, so v predprodaji ponujali letno vozovnico za odrasle za le 99 evrov. Povečali so tudi gostinsko ploščad, novost pa je hiška s ponudbo hrane na smučišču, je še povedal Koprivnik.

Po njegovih podatkih je sicer smučišče na Gačah preteklo zimsko sezono obiskalo približno 16.000 smučarjev, pred to pa so sanirali tri žičnice in zanje dobili obratovalno dovoljenje. Na Gačah bodo nadaljevali tudi letos začeti projekt gorskega kolesarstva in pohodništva. Za leto 2020 je napovedal ureditev nočne smuke. V naslednjih petih letih načrt predvideva gradnjo in ureditev prenočitvenih zmogljivosti z apartmaji ali morda manjšim hotelom.

V podjetju Gače sicer predvidevajo, da bodo v prihodnjih letih in ob polni zmogljivosti na Gače privabili še več smučarjev. Teh je bilo v najboljših letih na Gačah letno tudi do 27.000.

Smučišče Gače pod 965 metrov visokim Pogorelcem, edino večje dolenjsko in belokranjsko smučišče, ki na 55 hektarjih obsega 6,5 kilometra tekaških in osem kilometrov smučarskih prog s trisedežnico in petimi vlečnicami, je bilo v svojih najboljših časih priljubljena točka belokranjskih, dolenjskih in posavskih smučarjev. Med tamkajšnjimi pogostimi gosti so bili tudi hrvaški smučarji.

Zaradi dokaj nizke nadmorske višine med 700 in 965 metri ga kljub umetnemu zasneževanju rade pestijo zelene zime s pomanjkanjem snega.

Direktor podjetja Gače Borut Koprivnik

Borut Koprivnik o smuki na Gačah