Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Šmartno pri Litiji

Na Bogenšperku nova stalna razstava Valvasoriana

Piše: STA

Čas objave:
03.10.2021 11:11

Na gradu Bogenšperk je na ogled nova stalna razstava o življenju in delu Janeza Vajkarda Valvasorja (1641-1693), ki so jo poimenovali Valvasoriana. Po besedah direktorja Javnega zavoda Bogenšperk Petra Avblja odprtje stalne razstave Valvasoriana pomeni največji muzejski projekt, ki se je na gradu Bogenšperk zgodil v zadnjih treh desetletjih.

Kot je na sredini novinarski konferenci ob odprtju razstave še povedal Avbelj, nova stalna razstava obenem jasno potrjuje vizijo Javnega zavoda Bogenšperk kot samostojne muzejske ustanove. "Cilj, ki smo si ga zadali z novim strateškim načrtom, da muzej na gradu Bogenšperk ostane vodilna institucija v Sloveniji pri promociji dediščine Janeza Vajkarda Valvasorja, dobiva svojo potrditev," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost.

V Javnem zavodu Bogenšperk so se odločili, da z odprtjem nove stalne razstave letos počastijo visoka jubileja. Konec maja je namreč minilo 380 let od Valvasorjevega rojstva, konec septembra prihodnje leto pa se bomo spominjali 350-letnice polihistorjevega prihoda na grad Bogenšperk.

Valvasor je na Bogenšperku bival 20 let. Vse od obnove gradu in ureditve muzeja v 80. letih minulega stoletja je imel osrednjo vlogo v razstavni postavitvi, a je ta po več kot treh desetletjih postala potrebna temeljite prenove, saj so v zadnjih letih raziskave Borisa Golca občutno dopolnile vedenje o njem, piše v sporočilu za javnost.



Tudi avtor razstave Jernej Kotar je poudaril, da je Valvasoriana brez dvoma največji in najzahtevnejši razstavni projekt v zgodovini muzeja na gradu Bogenšperk. Vsebinsko zajema vsa področja Valvasorjevega življenja in dela ter temelji na najnovejših spoznanjih, do katerih so v zadnjih letih prišli slovenski zgodovinarji.

Prilagojena je vsem skupinam obiskovalcev, še zlasti pa osnovnošolcem in srednješolcem. Sestavljena je iz treh sklopov. V prvem je prikazano življenje na Kranjskem, kot ga je poznal in izčrpno opisal Valvasor, v drugem sta predstavljena njegovo zasebno in družinsko življenje, v tretjem pa je strnjen in pregleden prikaz njegovega izjemnega znanstvenega opusa, od načrta za predor na Ljubelju, do slavne raziskave Cerkniškega jezera.

Valvasor (1641-1693) se je rodil v Ljubljani. Leta 1678 je na Bogenšperku ustanovil grafično podjetje z bakroreznico in tiskarno. Obsežno topografsko-zgodovinsko delo Slava vojvodine Kranjske v 15 knjigah predstavlja vrh njegovih znanstvenih prizadevanj. Umrl je v Krškem.