Anton Lukančič slika Svet24.si

37-letni Anton se je v ponedeljek odpeljal v ...

Bojan Manojlović Svet24.si

Bojan je Andrei pomenil nov začetek v življenju,...

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

djokovic Ekipa24.si

Nole se je fotografiral z mladeniči in iz žepa ...

miha hercog 2 Njena.si

Miha Hercog razkril: Samski sem že eno leto

timi zajc Ekipa24.si

Njen največji junak: Zajca po izjemnem poletu ...

Novice Brežice

Na brežiški srednji šoli obravnavali primer spolnega nadlegovanja dijakinj

Piše: STA

Čas objave:
17.12.2021 11:06

V Strokovno izobraževalnem centru Brežice so zaradi suma spolnega nadlegovanja mladoletnih dijakinj odpustili učitelja. Ta naj bi mladoletnim dijakinjam prek družbenih omrežij pošiljal neprimerna sporočila, so poročali na spletnem portalu Žurnal24. Da je do tega prišlo, je ravnateljica Mojca Tomažin danes potrdila za STA.

S šole so sicer STA poslali pojasnilo, da so na podlagi prijav mladoletnih dijakinj primer po uradni dolžnosti prijavili policiji.

"V zvezi s to zadevo zaradi varovanja osebnih podatkov in zaščite mladoletnih oseb ter v interesu preiskave predkazenskega postopka po navodilih policije ne dajemo drugih podatkov. Učitelj ni več zaposlen na zavodu," so še zapisali v Strokovno izobraževalnem centru Brežice.

Na Policijski upravi (PU) Novo mesto so za STA povedali, da informacij zaradi varstva osebnih podatkov, varovanja integritete žrtve nasilja in njene zaščite ne morejo podati.


Da so dobili omenjeno prijavo, niso želeli potrditi. Izpostavljanje konkretnih primerov posega v sfero dostojanstva žrtev in njihovo intimnost. Povzroča jim dodatno škodo in jih stigmatizira, so pojasnili.

Policisti sicer na podlagi prijav in kakršnihkoli informacij o sumu storitve kaznivih dejanj zberejo vsa potrebna obvestila. Povežejo se z vsemi pristojnimi ustanovami in strokovnjaki ter storijo vse za zaščito žrtev, o ugotovitvah pa seznanjajo pristojno tožilstvo, so dodali.

"Na splošno pojasnjujemo, da so kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost dejanja spolnega, fizičnega in psihičnega nasilja in pomenijo za žrtve enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost. Gre za dejanja, s katerimi je prizadeta spolna nedotakljivost osebe, posledice pa so za žrtve lahko zelo hude."

Žrtve tudi pozivajo, da spolno nasilje nemudoma prijavijo, policisti pa bodo skladno s svojimi pristojnostmi izvedli vse potrebne ukrepe za preprečitev nezakonitih ravnanj. Storili bodo vse, da kaznivo dejanje preiščejo, odkrijejo storilca in zavarujejo dokaze, potrebne za kazenski postopek, so še dodali na PU Novo mesto.