rok snežič, miha kordiš Svet24.si

FOTO: Rok Snežič v parlamentu z neustrezno masko...

nadija-bičkova, Kai Widdrington Svet24.si

Bo to Nadijo Bičkovo in njenega novega izbranca ...

Brad Pitt Svet24.si

To je nova izbranka Brada Pitta

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

dm1 Njena.si

Sveža resnica o skrivnostnem možu z masko

gloria kotnik Ekipa24.si

SLOVENSKA OLIMPIJKA z zapisom, ki odmeva! Njene ...

Novice Škocjan

Na Bučki bodo gradili varstveno-bivalni center

Piše: STA

Čas objave:
14.09.2021 11:48

Škocjanski župan Jože Kapler je z ljubljanskim podjetjem Lesnina MG Oprema danes podpisal pogodbo za gradnjo varstveno-bivalnega objekta na Bučki, ki ga bo upravljala enota Sončka - Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije. Naložba bo skupaj z davkom stala nekaj manj kot 800.000 evrov, 200.000 evrov bosta zanjo prispevali EU in država.

Občina bo za omenjeno naložbo 160.000 evrov dobila iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 40.000 evrov pa bo zanjo prispevala še država. Preostanek bo pokrila občina, je ob podpisu pogodbe navedel Kapler.

Graditi bodo začeli v dveh tednih. Gradnjo stavbe, v kateri bo mesto dobilo šest do osem odraslih varovancev z območja širše Dolenjske, pa morajo končati v devetih mesecih oz. do prihodnjega poletja, je dodal župan.

Po občinskih podatkih bodo zgradili in uredili nastanitveno enoto, ki bo osebam z motnjo v duševnem in telesnem razvoju omogočila bivanje v skupnosti zunaj primarnih družin in vključitev v okolje. Omogočila jim bo tudi sodelovanje in odločanje o prav vsem v svojem življenju, projekt pa bo "pomembno prispeval k deinstitucionalizaciji".


Stanovalci v bivalnih enotah bodo s svojim delom in s pomočjo ustreznih programov skladno z možnostmi skrbeli tudi za lastno samooskrbo. Ob varstveno-bivalnem objektu v bližini bučenskega gasilskega doma je namreč na voljo večje zemljišče za vrtove in drugo kmetovanje. Varovanci pa bodo lahko sodelovali tudi pri delu škocjanskega Zeliščarskega centra jugovzhodne Slovenije v Zagradu.

"Izvedba projekta bo tako pomenila velik premik od institucionalizacije k skupnostnim bivanjskim oblikam in skupnostni oskrbi ljudi z motnjo v duševnem ali telesnem razvoju," so ocenili na škocjanski občini.

Projekt obsega odkup zemljišča na Bučki, gradnjo stavbe in nakup potrebne opreme. Gre sicer za prednostno naložbo vlaganja v zdravstveno in socialno infrastrukturo, ki prispeva k razvoju na državni, regionalni in lokalni ravni. K zmanjšanju neenakosti pri zdravstvenem statusu, spodbujanju socialne vključenosti z lažjim dostopom do družbenih, kulturnih in rekreacijskih storitev ter k prehodu z institucionalnih na skupnostne oblike storitev. Končni cilj naložbe je okrepitev kakovosti skupnostne oskrbe, so še zapisali na občini.

Projekt poteka v okviru vzpostavitve ustreznih pogojev za udeležbo in nastanitev ranljivih skupin, ki ga sofinancirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski sklad za regionalni razvoj.

Škocjanski župan Jože Kapler o naložbi v varstveno-bivalni objekt na Bučki