mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Škocjan

Na Bučki pri Škocjanu zaživel varstveno-bivalni center

Piše: STA

Čas objave:
16.11.2022 07:39

Občina Škocjan je na Bučki danes uradno odprla varstveno-bivalno središče, ki ga bo upravljala enota Sončka - Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije. Naložba je skupaj z davkom in nakupom nepremičnine stala nekaj manj kot 950.000 evrov, skupaj približno 350.000 evrov so zadnjo dobili evropske in državne denarne podpore.

Preostanek naložbe je pokrila občina, projekt pa so končali v dobrem letu dni, je škocjanski župan Jože Kapler potrdil za STA.

V omenjenem središču naj bi po prvotnih načrtih mesto dobilo šest do osem odraslih varovancev z območja širše Dolenjske. Gre sicer za nastanitveno enoto, ki osebam z motnjo v duševnem in telesnem razvoju omogoča bivanje v skupnosti zunaj primarnih družin in vključitev v okolje.

Omogočila jim bo tudi sodelovanje in odločanje o prav vsem v svojem življenju, je dodal župan.

Stanovalci v bivalnih enotah bodo s svojim delom in s pomočjo ustreznih programov skladno z možnostmi skrbeli tudi za lastno samooskrbo. Ob varstveno-bivalnem objektu v bližini bučenskega gasilskega doma je namreč na voljo večje zemljišče za vrtove in drugo kmetovanje. Varovanci pa bodo lahko sodelovali tudi pri delu škocjanskega Zeliščarskega centra jugovzhodne Slovenije v Zagradu.



"Izvedba projekta bo tako pomenila velik premik od institucionalizacije k skupnostim bivanjskim oblikam in skupnostni oskrbi ljudi z motnjo v duševnem ali telesnem razvoju," so ocenili na škocjanski občini.

Projekt je obsegal odkup zemljišča na Bučki, gradnjo stavbe in nakup potrebne opreme. Šlo je sicer za prednostno naložbo vlaganja v zdravstveno in socialno infrastrukturo, ki prispeva k razvoju na državni, regionalni in lokalni ravni. K zmanjšanju neenakosti pri zdravstvenem statusu, spodbujanju socialne vključenosti z lažjim dostopom do družbenih, kulturnih in rekreacijskih storitev ter k prehodu z institucionalnih na skupnostne oblike storitev.

Končni cilj naložbe je okrepitev kakovosti skupnostne oskrbe, so še zapisali na škocjanski občini.

Projekt je potekal v okviru vzpostavitve ustreznih pogojev za udeležbo in nastanitev ranljivih skupin, ki ga sofinancirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski sklad za regionalni razvoj.