mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Žužemberk

Na Cviblju nad Žužemberkom slovesnost v spomin padlih borcev NOB

Piše: STA

Čas objave:
24.10.2022 07:57

Pri spomeniku na Cviblju nad Žužemberkom, ki so ga v spomin na več kot 2000 padlih borcev in aktivistov osvobodilne fronte leta 1961 postavili nad grobnico s posmrtnimi ostanki partizanov, padlih v suhokrajnskih osvobodilnih bojih, je bil av soboto tradicionalna žalna slovesnost. Častni govornik je bil minister za delo Luka Mesec.

Na spominskem kompleksu pri spomeniku kiparja Marjana Tepine na Cviblju so se spomnili več kot 2000 padlih borcev in aktivistov osvobodilne fronte, med katerimi so bili suhokrajnski rojaki, partizani z vseh koncev Slovenije in tudi več pripadnikov tujih oz. zavezniških oboroženih enot, je Vlado Kostevc z oddelka za družbene dejavnosti Občine Žužemberk povedal za STA.

Zbrane je nagovoril še žužemberški župan Jože Papež. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesec in delegacije občine, tujih diplomatskih predstavništev, katerih borci so padli v Suhi krajini, borčevskih organizacij in drugih pa so položile spominske vence, je še dejal Kostevc.

Sodelovali so garda Slovenske vojske, zasedba Policijskega orkestra, enota spominskega 1. dolenjskega partizanskega bataljona in praporščaki, pa so sporočili z žužemberške občine.

Med borci, ki so padli v suhokrajnskih osvobodilnih bojih so bili sicer tudi pripadniki tujih enot. Po do zdaj znanih podatkih je tam padlo približno 140 antifašistov in antinacistov iz več evropskih držav, Avstrije, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Makedonije, Rusije, Srbije in Ukrajine. V napadih partizanov na sovražno postojanko Žužemberk so sodelovala tudi letala Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

Pod spomenikom je grobnica, vendar pa v tej niso pokopani vsi, ki so navedeni na tamkajšnjih kamnitih ploščah. Na njih je vklesano 1150 imen slovenskih in drugih borcev ter žrtev z območja Dolenjske, po zadnjih raziskavah pa je število teh naraslo na več kot 2200. Cvibeljski spomenik ima sicer status kulturnega spomenika in spomenika tujih armad.

Žalno slovesnost so pripravili odbor VII. korpusa, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, novomeško območno združenje Zveze združenj borcev za vrednote NOB, krajevni odbor Zveze borcev Žužemberk in žužemberška občina.