Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Debeli Rtič

Na Debelem rtiču med najboljšimi osnovnošolskimi ekipami prve pomoči tudi OŠ Vavta vas

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
14.05.2016 20:12

V Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije (RKS) Debeli rtič je danes potekalo deseto državno preverjanje usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči. Udeležilo se ga je osem ekip, ki so se najbolje odrezale na regijskih preverjanjih. Najboljše so bile ekipe iz osnovnih šol Boštanj, Vavta vas in Vrhovci.



Osnovnošolci so se najprej pomerili v teoretičnem znanju o prvi pomoči in gibanju Rdečega križa, v nadaljevanju pa so svoje veščine nudenja prve pomoči prikazali tudi na petih delovnih mestih, kjer so bile na imitatorjih prikazane realne poškodbe.

Na predhodnih preverjanjih usposobljenosti je letos sodelovalo več kot sto osnovnošolskih ekip prve pomoči. Vsaka od njih je imela šest članov in rezervnega člana, njihovo usposabljanje pa je potekalo pod vodstvom učiteljev mentorjev.


Kot so zapisali na RKS, skupaj s 56 območnimi združenji vsako leto organizirajo in izvajajo preverjanja usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči, saj se zavedajo dolgoročnih koristi zgodnjega učenja prve pomoči.

O tem, kako pomembna je prva pomoč, po njihovih navedbah priča podatek, da več kot 57 odstotkov vseh žrtev prometnih nesreč umre v prvih minutah po nesreči, še pred prihodom reševalne ekipe. Do 85 odstotkov smrtnih primerov, ki bi jih lahko preprečili, pride pred prihodom reševalcev zaradi obstrukcije dihalnih poti.

Z nekaj znanja iz prve pomoči pa si lahko pomagamo tudi v vsakodnevnem življenju. Ali vemo, kako ustrezno ravnati na primer ob poškodbah pri padcu s kolesa, zaradi nerodnosti pri gospodinjskih opravilih, tujku v očesu ali čebeljem piku, sprašujejo v RKS in dodajajo, da bomo z nekaj znanja o prvi pomoči z lahko odgovorili na ta in še mnoga druga vprašanja.