Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

kaja casar mm Ekipa24.si

Bi jo prepoznali?! Vroča slovenska nogometna ...

Sanjski moški Njena.si

Evo Luno napadli, ker je očrnila Arijanno

Luis Enrique 22 pm Ekipa24.si

Srce parajoče besede o umrli hčerki: Španski ...

Novice Dolenjska/Bela krajina

Težave zaradi prepovedi dela dnevnim migrantom iz Hrvaške?

Piše: STA

Čas objave:
23.03.2020 10:41

Na Dolenjskem in v Beli krajini je skupaj zaposlenih 650 delavcev, ki na delo dnevno prihajajo s Hrvaške.

Po hrvaški petkovi prepovedi dela za dnevne migrante na tem območju se tamkajšnja podjetja njihovi odsotnosti prilagajajo s prilagajanjem poslovnih procesov. Delo brežiške in novomeške bolnišnice ni in ne bo okrnjeno.

Direktor novomeške Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš je danes povedal, da skušajo podjetja, ki niso začasno zaustavila proizvodnje, ob odsotnosti delavcev s Hrvaške z organizacijskimi ukrepi zagotavljati varno proizvodnjo, zagotoviti tekoče delo in izpolniti zahteve ter naročila svojih naročnikov oz. kupcev.

Gre sicer za skupaj 633 zaposlenih in 17 samozaposlenih delavcev s Hrvaške. Največ jih je v Metliki, kjer jih je zaposlenih 292, v Črnomlju jih je 140, v Novem mestu je 174 zaposlenih in v Trebnjem 27.

V Novem mestu gre v glavnem za zaposlene v tovarni Revoz, ki je pretekli teden za vsaj 14 dni zaustavila proizvodnjo, začasno stoji tudi proizvodnja novomeške Adrie Mobil.

Kordiš je ocenil, da omenjeni hrvaški ukrep občutijo tako velika kot tudi srednja in manjša podjetja in sicer predvsem v Metliki. To so predvsem podjetja Beti, Kolpa, Komet, KZ Metlika in manjše družbe. Večkrat gre tudi za specifične poklice, ki jih ni možno nadomestiti. V Črnomlju imajo največ delavcev s hrvaške strani meje zaposlenih v Adria domu in Akrapoviču, je še navedel.

V Posavju bi lahko omenjeni ukrep največ ovir povzročil v Splošni bolnišnici Brežice, kjer dnevno s hrvaške strani na delo prihaja šest zdravnikov. Bolnišničnega vodstva sicer doslej še ni obvestil nihče, da ne more na delo. Če bodo to storili, pa bodo hrvaške zdravnike namestili v bolnišničnih nadstandardnih sobah.

Če bo kakšna potreba več, bodo zdravnike iz Hrvaške po govoru z brežiško občino nastanili tudi v apartmajih Mladinskega centra Brežice, je povedala direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar.

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo zaposlena le dva strokovna delavca s hrvaške strani meje. Rentgenologa, ki delo opravlja od doma, in kardiologinjo, ki jo v zdajšnjih epidemioloških razmerah lahko pogrešajo, je pojasnil strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto Milivoj Piletič.