madagaskar Svet24.si

FOTO: Janko Gabrič za simbolično nadomestilo v ...

bratje fratar, katra, donacija, slovenj gradec Svet24.si

Trojno presenečenje za brate Fratar in dobrodelno...

1672834151-strokovzavarovanje-0001-1672834105595 Necenzurirano

Zakaj vse posle v zdravstvu dobiva isti gradbinec

tina gaber robert golob Reporter.si

Noro! Najprej pes, nato še Tina Gaber: Roberta ...

237-2-boromisa uvodna lv Ekipa24.si

Namesto Riere Garcia?! Oglasili so se iz Olimpije ...

Angelina Jolie in David Mayer de Rothschild Odkrito.si

Angelina Jolie - Zapletla se je z Rothschildom!

lanisek Ekipa24.si

Predčasen konec v Planici! Danes ne bodo več ...

Novice Dolenjska/Bela krajina

Težave zaradi prepovedi dela dnevnim migrantom iz Hrvaške?

Piše: STA

Čas objave:
23.03.2020 10:41

Na Dolenjskem in v Beli krajini je skupaj zaposlenih 650 delavcev, ki na delo dnevno prihajajo s Hrvaške.

Po hrvaški petkovi prepovedi dela za dnevne migrante na tem območju se tamkajšnja podjetja njihovi odsotnosti prilagajajo s prilagajanjem poslovnih procesov. Delo brežiške in novomeške bolnišnice ni in ne bo okrnjeno.

Direktor novomeške Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš je danes povedal, da skušajo podjetja, ki niso začasno zaustavila proizvodnje, ob odsotnosti delavcev s Hrvaške z organizacijskimi ukrepi zagotavljati varno proizvodnjo, zagotoviti tekoče delo in izpolniti zahteve ter naročila svojih naročnikov oz. kupcev.

Gre sicer za skupaj 633 zaposlenih in 17 samozaposlenih delavcev s Hrvaške. Največ jih je v Metliki, kjer jih je zaposlenih 292, v Črnomlju jih je 140, v Novem mestu je 174 zaposlenih in v Trebnjem 27.

V Novem mestu gre v glavnem za zaposlene v tovarni Revoz, ki je pretekli teden za vsaj 14 dni zaustavila proizvodnjo, začasno stoji tudi proizvodnja novomeške Adrie Mobil.

Kordiš je ocenil, da omenjeni hrvaški ukrep občutijo tako velika kot tudi srednja in manjša podjetja in sicer predvsem v Metliki. To so predvsem podjetja Beti, Kolpa, Komet, KZ Metlika in manjše družbe. Večkrat gre tudi za specifične poklice, ki jih ni možno nadomestiti. V Črnomlju imajo največ delavcev s hrvaške strani meje zaposlenih v Adria domu in Akrapoviču, je še navedel.

V Posavju bi lahko omenjeni ukrep največ ovir povzročil v Splošni bolnišnici Brežice, kjer dnevno s hrvaške strani na delo prihaja šest zdravnikov. Bolnišničnega vodstva sicer doslej še ni obvestil nihče, da ne more na delo. Če bodo to storili, pa bodo hrvaške zdravnike namestili v bolnišničnih nadstandardnih sobah.

Če bo kakšna potreba več, bodo zdravnike iz Hrvaške po govoru z brežiško občino nastanili tudi v apartmajih Mladinskega centra Brežice, je povedala direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar.

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo zaposlena le dva strokovna delavca s hrvaške strani meje. Rentgenologa, ki delo opravlja od doma, in kardiologinjo, ki jo v zdajšnjih epidemioloških razmerah lahko pogrešajo, je pojasnil strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto Milivoj Piletič.