hrvaška policija Svet24.si

Pogrešano osemletno Taro po enem letu našli na ...

Dejan Čretnik 2 Svet24.si

Zlorabili smrt slovenskega režiserja: bivša ...

Mitja Okorn Svet24.si

Avtor dokumentarca o covidnih bolnikih "v šoku"

milan kucan 1990 bobo Reporter.si

Ljerka Bizilj: Kako sem postala »Kučanova ...

oshkosh, lkov 4x4, matej tonin Necenzurirano

Zakaj Tonin ni razkril, da bo kupil še 100 ...

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

iztok cop luka spik m24 Ekipa24.si

Neee! Je to res on? Nekdanji slovenski šampion je...

Novice Ljubljana/Cerklje ob Krki

Na Dolenjskem, Kočevskem in v Beli krajini do petka preleti vojaških zračnih plovil

Piše: STA

Čas objave:
07.04.2021 06:24

Na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Gotenice, Mirnske doline, Suhe in Bele krajine, Cerovega Loga ter na taktičnem simulatorju v centru kontrolorjev združenih ognjev v Cerkljah ob Krki bo do petka potekalo usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev. Med vajo bo več preletov zračnih plovil.

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja bosta podpirali 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9 M Hudournik in letalska šola s helikopterji Bell-206 ter z letali Zlin, je sporočilo ministrstvo za obrambo.

Usposabljanje bo potekalo med 9. in 15. uro, območje usposabljanja bodo glede na trenutne vremenske razmere dnevno določali, so dodali.


Gre sicer za šesttedenski tečaj, ki se ga med 15. marcem in 23. aprilom udeležujejo pripadniki oboroženih sil iz sedmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske. Slovenska vojska pa po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki, letos izvaja osmi tovrstni mednarodni tečaj.

Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, med katerim slušatelji pridobijo znanje za opravljanje nalog kontrolorja in iz praktičnega dela na terenu, pri katerem pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov Slovenske vojske in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov.

Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, na katerem slušatelji opravljajo naloge po zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih, je še sporočilo ministrstvo za obrambo.