bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Brežice

Na gradbišču HE Brežice končali montažo na treh prelivnih poljih

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
21.01.2016 09:22

Na gradbišču hidroelektrarne (HE) Brežice so pretekle dni končali montažo na treh prelivnih poljih. Gradnjo objekta bodo v grobem končali spomladi, do takrat bodo tudi pokrili strojnico in njen prizidek, v nadaljevanju pa bodo izvajalce čakala še zaključna gradbena dela. Zamude pri gradnji energetskega dela elektrarne ne pričakujejo.

Po podatkih družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) so tehnološko opremo na prelivnih poljih in betoniranih delih na agregatih začeli vgrajevati že lani, letos pa jih še čaka montaža agregatov in preostale tehnološke opreme znotraj strojnice in omenjenega prizidka.

Hidromehansko opremo oz. opremo za prelivna polja, čistilni stroj in druge manjše komponente so zunanji izvajalci že izdelali. Večji so jo tudi že namestili. Montažo so končali na treh prelivnih poljih, nadaljujejo pa jo na četrtem in petem.

Hidromehansko opremo morajo sicer namestiti do junija, ko jih čaka preusmeritev Save, ki zdaj teče po nadomestnem umetnem pretoku. Ker gre, kot opozarjajo v HESS, za zahteven in dolgotrajen postopek, pa bodo omenjeno rečno preusmeritev v njeno naravno strugo in na prelivna polja končali septembra.

Dodali so, da marca pričakujejo dobavo mrežnega transformatorja, ki ga izdeluje ljubljanska družba Kolektor Etra, njegova namestitev pa je pogojena s končanjem grobih gradbenih del oz. pripravo prostorov za njegovo vgradnjo in priklop.


Kot načrtujejo, bo HE Brežice jeseni nared za podnapetostno vstavljanje, tamkajšnja gradbena in montažna dela pa nameravajo končati do konca leta.

Brežiška hidroelektrarna, ki bo glede na svoje akumulacijsko jezero ter letno proizvodnjo največja in najmočnejša elektrarna na spodnji Savi, naj bi bila sicer nared decembra, ko načrtujejo napolnitev in dvig akumulacijske vodne gladine.

V prvi polovici prihodnjega naj bi nato sledili zagonski funkcionalni preizkusi ter druga preverjanja. Tehnični pregled in začetek poskusnega obratovanja HE Brežice pa v HESS načrtujejo za jesen prihodnje leto, so še dodali v omenjeni družbi, ki je zadolžena za gradnjo energetskega dela spodnjesavskih hidroelektrarn.

Po prvotnih ocenah bo celotna naložba HE Brežice, četrte v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov. Od teh naložba v njen energetski del približno 118 milijonov evrov, naložba v njen infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 136 milijonov evrov.