tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Na Sevnem kljub požaru, danes reden pouk

Piše: STA

Čas objave:
25.02.2019 03:33

Po zimskih počitnicah v vzhodnem delu države bo danes pouk nadaljevalo tudi 900 dijakov srednjih šol, ki delujejo v okviru novomeškega Centra biotehnike in turizma Grm na Sevnem pod Trško goro, ki ga je v torek prizadel požar. Nekoliko bo okrnjen le praktični pouk nekaterih strokovnih predmetov.

Direktor centra Tone Hrovat je za STA povedal, da bodo praktični pouk v pogorelih učilnicah glede na ugodno vreme nadomestili s terenskim praktičnim delom, učilnice in uničeno opremo pa naj bi v prvotno stanje povrnili hitro oz. najkasneje do novega šolskega leta.

Nastale škode zaradi nedostopnosti požarišča še niso mogli dejansko oceniti, neuradne ocene pa kažejo, da bi lahko dosegla poldrugi milijon evrov. Pri sanaciji pogorišča, učilnic in opreme računajo na že obljubljeno pomoč pristojnega ministrstva, sicer pa so pomoč obljubili tudi drugi, je opozoril Hrovat. Celotna pogorela stavba je bila sicer zavarovana, o škodi pa bodo lahko več povedali po končani policijski preiskavi in zavarovalniškem ogledu, je še dejal.

Na Policijski upravi Novo mesto so za STA povedali, da preiskave še niso končali. Po nekaterih informacijah pa bi požar lahko povzročil kratek stik električne napeljave delovnega stroja.

Po Hrovatovih podatkih je sicer zagorelo v stranski stavbi omenjenega šolskega kompleksa, kjer so na površini približno 1600 kvadratnih metrov nekdanjo klavnico za piščance preuredili v sodobne učilnice za predelavo.
Tam so nedavno opremili laboratorij z nekaj dragimi stroji in s komorami, ki je v večjem delu pogorel. Uredili in opremili so ga pomočjo evropskega denarja, za naložbo pa so skupaj odšteli približno pol milijona evrov.

V zgradbi, ki jo je zajel požar, so bile tudi učilnice, med temi učilnice za predelavo sadja, cvetličarstvo, kletarstvo, žganjekuho in ročna dela, štiri sušilnice, hladilnice, napolnjene s sadjem, s tremi sodobnimi komorami in še skladišče goriva s črpalko. Zgorela so tudi tamkajšnja učila in drugo gradivo. Poleg stavbe s predelavo in kombiniranega gradbenega stroja, ki je najprej zagorel, je ogenj uničil tudi pod nastreškom parkirano kombinirano vozilo. Poškodovanih ni bilo, ker v zgradbi ob požaru ni bilo nikogar.
V Centru biotehnike in turizma Grm je sicer zagorelo v torek po 14. uri. Gasilci so požar v glavnini pogasili do večera, požarišče pa je tisto noč opazovala požarna straža.