Britanska kraljica Elizabeta II Svet24.si

Zaskrbljujoče: kaj se dogaja s kraljico Elizabeto...

viktor orban brač Svet24.si

Viktorju Orbanu se je pred Visom pokvaril ...

bohinjsko jezero, hotel bellevue Necenzurirano

Pidovskemu tajkunu bi odvzeli elitna zemljišča ...

matej tonin vojska sta Reporter.si

Tonin kupil »mačka v žaklju«: zakaj so v Litvi...

maribor - olimpija Ekipa24.si

Rušilna Olimpija! Maribor nemočen, zeleno-belo ...

Neža Maurer Njena.si

Neža Maurer po zlomu kolka lepo okreva

sveca Ekipa24.si

Grozljivo in šokantno! Umorjen večkratni ...

Novice Zagreb/Dolenjska/Bela krajina

Na Hrvaškem 14-dnevna samoizolacija tudi za potnike z Dolenjske

Piše: STA

Čas objave:
17.03.2020 06:44

Hrvaška je včeraj na seznam kriznih držav in območij dodala tudi Dolenjsko. Ukrep o 14-dnevni samoizolaciji že od prej velja za potnike, ki prihajajo na Hrvaško iz Bele krajine. Domača karantena za 14 dni velja tudi za hrvaške dnevne migrante, ki odhajajo na delo na Dolenjsko ali Belo krajino.

Hrvaško zunanje ministrstvo je sicer v nedeljo najprej sporočilo, da je na razširjenem seznamu kriznih držav celotna Slovenija, kasneje pa so obvestili, da ukrep o obvezni samoizolaciji velja zgolj za tiste, ki prihajajo iz Bele krajine, kar je bilo v veljavi že v preteklih dneh.

Spremembo seznama kriznih držav in območij, na katerega so dodali Dolenjsko, so sinoči objavili na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva. Po novem bodo tako osebe, ki prihajajo na Hrvaško z Dolenjske, zavrnili na hrvaškem mejnem prehodu, če se ne bodo odločile za 14-dnevno samoizolacijo na hrvaškem naslovu.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite, je pred objavo ukrepa za Dolenjsko povedal, da se hrvaški dnevni migranti lahko odpravijo na delo v Slovenijo, "ob pogoju, da bodo njihovi socialni stiki po vrnitvi na Hrvaško občutno omejeni".

Štab civilne zaščite karlovške županije je že v nedeljo sporočil, da ukrep samoizolacije velja tudi za hrvaške delavce, ki vsak dan potujejo v službo v Novo mesto.

Na hrvaškem seznamu, ki je sestavljen v sodelovanju s hrvaškimi epidemiologi, je bilo danes nekaj manj držav kot v nedeljo. Na današnjem seznamu je nekaj več kot 50 držav, med katerimi je večina članic Evropske unije. Na seznamu ni več ZDA, Črne gore in Albanije, ki so bile na seznamu v nedeljo. Na seznamu še vedno ni Srbije, Kosova ter Bosne in Hercegovine.