reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ig/Krško

Vaja ob simulaciji nesreče v krški nuklearki

Piše: STA

Čas objave:
01.12.2019 20:21

V republiškem izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, je bila v petek enodnevna napovedana teoretična vaja državnega pomena, s simulacijo nesreče v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) Vaja nesreča v Nek 2019. Pripravili so jo, da bi preverili pripravljenost na nesrečo v Neku in skladno z načrti zaščite in reševanja preverili odziv.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so vajo izvedli s podmeno, da je zaradi napake pri delovanju Neka prišlo do izrednega dogodka, ki so ga v nuklearki razvrstili v najnižjo stopnjo nevarnosti 0-nenormalni dogodek, ki se postopoma razvije do najvišje stopnje nevarnosti 3-splošna nevarnost.

Med cilji vaje so navedli preverjanje usklajenosti oz. koordinacije ukrepanja ob različnih stopnjah nevarnosti na obratni, lokalni in državni ravni, preverjanje razumevanja nalog in odzivnosti državnih organov, primernosti organiziranja, razpoložljivosti sil in sredstev pri nosilcih nalog iz načrtov zaščite in reševanja ter preverjanje razumevanja sistemov obveščanja, aktiviranja in komuniciranja državnih organov ob jedrski nesreči v Neku.

Vajo bodo sicer analizirali in glede na ugotovljeno izboljšali ukrepanje ter po potrebi dopolnili načrte zaščite in reševanja.

Vajo so pripravili ministrstvo za obrambo oz. Uprava RS za zaščito in reševanje, ministrstvo za okolje in prostor oz. Uprava RS za jedrsko varnost ter Nek.

Pri vaji so sodelovali poveljnik Civilne zaščite RS, štab Civilne zaščite RS v operativni sestavi, ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, ministrstvo za obrambo, izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje Brežice, ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za jedrsko varnost, ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za notranje zadeve, Generalna policijska uprava, Policijska uprava Novo mesto, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sodelovali so še urad vlade RS za komuniciranje, občini Krško in Brežice, poveljniki Civilne zaščite za Posavje, občin Krško in Brežice ter Nek.