princ harry Svet24.si

Princ Harry dregnil v osje gnezdo in razjezil ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 18. maja

UV-jelincic family M24 Reporter.si

Jelinčiču se mudi še pred poletjem končati ...

Franc Jurša Svet24.si

Jurša: »Če sem čisto iskren, bi si želel, da ...

20210301-01049413 Necenzurirano

Parlamenta ni sesula opozicija, ampak vlada ...

dakota-fink Odkrito.si

Prepričala je moške, da se ženske med ...

Tjaša Hrovat Steklasa in Uroš Steklasa Njena.si

Vesela novica za slovensko pevko, po smrti matere ...

Novice Kočevje

Na hekatlonu zmagal predlog za nadgradnjo odprtih javnih površin

Piše: Občina Kočevje

Čas objave:
04.05.2021 07:00

Na hekatlonu Kočevje, mesto prihodnosti, ki je potekal v okviru mednarodnega Urbact projekta iPlace, so sodelujoči aktivni prebivalci in prebivalke Kočevja pripravili šest različnih predlogov projektov za razvoj mesta.

Končni zmagovalec je le en, a je projekt zasnovan na način, da lahko pod svojo streho združi različne aktivnosti. Zato so, kot pišejo na občinski strani,  prepričani, da bodo priložnost za pilotno realizacijo v nekoliko manjši in drugačni obliki lahko dobili vsi predlogi, ki so nastali na hekatlonu.

Cilj hekatlona je bil na podlagi zaznanih izzivov mesta pripraviti konkretne predloge, ki so izvedljivi tudi v obliki testnega projekta urbane lokalne skupine, za kar so sredstva zagotovljena v okviru iPlace programa. Strokovna komisija, v sestavi Edin Lakič, Maja Simoneti, Marjan Kočila in Vesna Malnar Memedovič, je ob zaključku hekatlona tako izbirala med zelo različnimi projekti, naloga pa ni bila lahka, saj imajo prav vsi predlogi potencial za razvoj.

Skupine so predstavile šest različnih predlogov: mladinski center s programom za najstnike, zeliščna trgovina s promocijo domačih zeli, razigralnica s ponudbo igrivega prostora za otroke, medgeneracijski center, program vključevanja gozda in lesa v izobraževalni proces in projekt skupine Agora za nadgradnjo nerabljenih (odprtih) javnih površin. Slednji je bil po mnenju komisije tudi najbolj prepričljiv oziroma najbolj zanimiv za izvedbo v mestu, hkrati pa se predvideva tudi največji vpliv na mesto in za vse uporabnike mesta. Največje število točk je pri glasovanju sodelujočih na hekatlonu zbral predlog mladinskega centra, ki ga oblikujejo in z vsebinami zapolnijo mladi sami. Projekt urejanja javnih površin skupine Agora je bil uvrščen tik za njim in tako skupno zasedel končno prvo mesto.Projekt skupine Agora bo v naslednjih mesecih s podrobneje razdelan in pripravljen za izvedbo v obliki pilotnega projekta, v osnovi pa gre za program oživljanja mesta z izvedbo več akcij, ki se med seboj povezujejo in dopolnjujejo, kot je na primer aktivnejše povezovanje in koordiniranje društev in drugih organizacij, ki delujejo v javnem prostoru, vzpostavitev zemljevida in kategorizacije javnih prostorov ter hkrati tudi oživitev praznih površin in prostorov v mestu. Projekt izboljševanja javnih površin bi tako lahko v nadaljevanju deloval kot povezovalec tudi za druge predloge, ki so nastali na hekatlonu. Hkrati pa bo dopolnjeval tudi projekt Vsi v mesto, ki se iz nekoliko drugačnega vidika prav tako osredotoča na oživljanje jedra mesta.