pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

Na Kapiteljski njivi nadaljevanje arheoloških raziskav

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.05.2016 15:53

Na Kapiteljski njivi v Novem mestu, kjer že dobra tri desetletja zavarovalno raziskujejo mednarodno uveljavljeno prazgodovinsko grobišče, od torka nadaljujejo izkopavanja. Ta bodo potekala do srede julija, arheološka ekipa Dolenjskega muzeja bo letos nadaljevala z raziskavami jugozahodnega pobočja tega obsežnega grobišča.

Arheolog Dolenjskega muzeja in vodja izkopavanj Borut Križ je povedal, da bodo letos, podobno kot lani, raziskali približno 400 kvadratnih metrov omenjenega grobišča z rodovnimi starejše železnodobnimi gomilami in vmesnimi starejšimi, pozno bronastodobnimi žganimi grobovi.

Sicer pa letos nadaljujejo tam, kjer so že lani odkrili več sledov prazgodovinskih grobov. Med temi tudi danes izkopani pozno bronastodobni žarni grob tako imenovane kulture žarne grobišč iz 9. stoletja pred našim štetjem s keramično posodo, v katero je bila poleg žganih ostankov predvidoma pokojnice položena tudi krhka bronasta verižica. Vrh žare pa je v številnih stoletjih kmetijskega obdelovanja Kapiteljske njive odrezalo oranje.

Kot zanimivost je dodal, da so na omenjenem območju v zasutih vojaških rovih iz druge svetovne vojne odkrili vrsto ostankov in odpadkov italijanske okupacijske vojske.


Na Kapiteljski njivi so do zdaj raziskali več kot 2100 prazgodovinskih grobov. V zadnjih 31 letih, odkar tam neprekinjeno poteka zavarovalno izkopavanje, so odkrili približno 300 grobov iz obdobja pozne bronaste dobe, v 49 prazgodovinskih rodovnih gomilah več kot tisoč grobov starejše in poleg teh več kot 750 planih grobov mlajše železne dobe, kar pomeni, da je življenje na in ob omenjenem območju potekalo skozi vse zadnje prazgodovinsko tisočletje. Odkrili so tudi en sam slovanski žgani grob iz 7. stoletja našega štetja.

Najdišče se sicer nahaja na nekdanji kmetijski površini, ostanki zatiranja škodljivcev in plevela ter gnojenja pa so v zemlji ustvarili kemično mešanico, ki v kombinaciji s kislim dežjem predvsem bronaste in železne predmete vse bolj razjeda. Zadnja leta skušajo tudi odkriti meje tega izjemno obsežnega grobišča, a doslej do njegovega roba še niso prišli.

Arheološka izkopavanja Kapiteljske njive denarno poleg Mestne občine Novo mesto in Dolenjskega muzeja podpira tudi ministrstvo za kulturo, ki bo letos prispevalo sredstva za arhivsko obdelavo tamkajšnjega arheološkega gradiva, je še povedal Križ.

Pogovor z vodjo izkopavanja, Borutom Križem