državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Kostel

Na Kostelskem nekoliko več turističnega optimizma

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.08.2016 12:23

V Občini Kostel, kjer so pred tednom začeli s košnjo in čiščenjem 12-kilometrske v glavnini rezilne obrečne ograje, ki so jo postavili med begunskim valom, kljub manjšemu turističnemu obisku in kopanju v Kolpi nenaklonjenemu vremenu veje nekaj optimizma. Čeprav je letošnji turistični obisk slabši, so odprli nekaj novih turističnih zmogljivosti.

Kostelska županja Lili Butina je povedala, da so kljub temu, da je več lokalov zaradi slabega obiska v času sezone ostalo zaprtih, ob Kolpi odprli nov manjši lokal, v Srobotniku pa apartmaje z enajstimi posteljami.

Omenjeni odprtji je označila za optimistični in dodala, da nekoliko omenjenega optimizma prihaja tudi zaradi pred tednom začete košnje in čiščenja s travo, trnjem in z grmovjem zaraščene ograje, ki ga po razpisu ministrstva za obrambo izvajajo domačini. Košnjo bodo končali konec tedna, manjše dele ograje naj bi tudi nadomestili s panelno.

Dodala je, da so sicer približno kilometer žične ograje z rezili v najožjem delu rečne doline pretežno ob Slavskem lazu že pred meseci nadomestili s panelno ograjo. Z državnim sekretarjem obrambnega ministrstva Andrejem Špengo, ki si je v sredo ogledal čiščenje in košnjo ob ograji ter njene najbolj problematične dele, pa so se dogovarjali, da ograjo nadomestili s panelno tudi na mestih, ki so najbolj primerna za kopanje v Kolpi.

Obrečno žično ograjo tudi ob letošnjem večkrat ne najbolj poletnem vremenu krivijo za znatno slabši turistični obisk območja v Kolpinem gornjem toku. Podatke glede turističnega obiska sicer še zbirajo in bodo znani ob koncu sezone, lahko pa že na splošno ugotovijo, da je na Kostelskem letos manj predvsem dnevnih gostov in kopalcev.

Sicer pa se občani in občinsko vodstvo bolj kot za nadomestitev ob slovensko-hrvaški meji nameščene rezilne ograje s panelno, na območju, kjer po županjinih besedah do zdaj niso zasledili migrantov z Vzhoda, zavzemajo za njeno popolno odstranitev.

Namreč, takšna kot je bila, zarasla, polna plazilcev in nevarna tako za ljudi kot živali, in zdaj tudi očiščena, hromi življenje ob Kolpi, kazi naravno okolje ter odganja obiskovalce, je dodala županja. Ob tem je opozorila, da večkrat objavljeni podatek, da je na Kostelskem 26-kilometrov žične ograje, ne drži. Na tem območju je 12 kilometrov ograje.

Za odstranitev rezilne ograje ob Kolpi se zavzema tudi kostelska civilna pobuda, ki je pristojnim spomladi predala peticijo proti ograji na meji, ki so jo podprli s približno 6000 zbranimi podpisi.