Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Mirna

Na Mirni prireditve ob tisočletnici prve omembe tamkajšnje reke

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
09.04.2016 08:55

V Občini Mirna na Dolenjskem se danes začenja enotedenski niz prireditev ob tisočletnici prve znane omembe tamkajšnje reke Mirna. Osrednjo slovesnost, na kateri bo slavnostni govornik tudi predsednik republike Borut Pahor, pripravljajo v četrtek, med drugimi vidnejšimi prireditvami pa Mirnčani opozarjajo na predstavitev knjige o tamkajšnjem gradu.

Z mirnske občine so sporočili, da omenjeno praznovanje začenjajo z današnjo pomladno čistilno akcijo in z označevanjem pohodne poti na bližnji hrib Debenec. V ponedeljek bodo nato nadaljevali s fotografsko razstavo Mirna skozi naše oči in s predstavitvijo knjige Grad Mirna včeraj, danes in jutri.

V četrtek jih čaka omenjena osrednja prireditev in v petek večerni spust lučic po reki. Praznični prireditveni niz bodo končali z nedeljskim nogometnim turnirjem za pokal Mirne, so še dodali.


Reko Mirna, po kateri se imenujeta ena najmlajših slovenskih občin, njeno krajevno središče in Mirnska dolina, v starih listinah prvič omenjajo leta 1028 in sicer v zvezi z listino z datumom 15. april 1016, s katero je cesar Henrik II. grofu Viljemu podelil posestva med rekami Sava, Savinja, Sotla in Mirna - "inter fluenta Souune, et Soune, Zotle et Nirine" - v t. i. pokrajini Savinjski.

Mirnski grad na bližnji vzpetini viri prvič omenjajo leta 1250, samo vaško naselje pa leta 1180. Mirnsko župnijo so ustanovili leta 1862, Občino Mirna pa leta 2011.