denis-avdić Svet24.si

FOTO in VIDEO: Denisu Avdiću voščili tudi dve ...

opica tamarinka Svet24.si

Skrivnostna izginotja in smrt v živalskem vrtu

sova, rusija, vohunjenje Necenzurirano

Skrivnost stavbe, kjer je bil štab ruskih vohunov

plavajoce mobilne hise ljubljanica-pl003 Reporter.si

Jankovićevi stari znanci so se omastili: bivša ...

Igor E Ekipa24.si

Sramota na nacionalki! Izkušenega Berganta ...

Gašper Rifelj postal televizijski voditelj Njena.si

Gašper Rifelj se spopada z jutranjim vstajanjem

avdic obrez Ekipa24.si

Umrl od smeha!!! Morate videti to noro ...

Novice Mirna

Na Mirni v ponedeljek začetek gradnje dolgo pričakovane krajevne obvoznice

Piše: STA

Čas objave:
13.11.2022 14:04

Na Mirni bodo s krajšo prireditvijo v ponedeljek začeli 60 let pričakovano gradnjo 1,85-kilometrske krajevne obvoznice. Gradnja je ocenjena na približno 7,35 milijona evrov, država bo zanjo prispevala približno 7,25 milijona evrov. Celotna naložba prestavitve regionalne ceste Trebnje-Mokronog iz središča Mirne naj bi stala 10 milijonov evrov.

Direkcija RS za infrastrukturo bo za projekt zagotovila 9,4 milijona evrov, preostanek bosta pokrili sodelujoči dolenjski občini. Občina Mirna nekaj manj kot 540.000 evrov, pri čemer je do zdaj vložila 330.000 evrov, sosednja Občina Šentrupert pa 21.000 evrov.

Gradnjo so razdelili na tri etape. Vsa dela naj bi končali do konca leta 2024. Promet naj bi po mirnski obvoznici stekel v prvi polovici leta 2025, je mirnski župan Dušan Skerbiš povedal ob podpisu izvajalske pogodbe konec septembra.

Gre sicer za sodobno urejeno cesto v skupni dolžini približno 1,85 kilometra, katere krajši, 450-metrski odsek, bo segel v sosednjo Občino Šentrupert. Cesta z robnima pasovoma in bankinama bo široka 8,5 metra, ob cestišču v naselju bodo zgradili tudi pločnik.Naložba bo obsegala tudi gradnjo treh mostov prek vodotokov Zabrščica, Sotla in Mirna, ter sedem cevnih prepustov. Vožnja po mirnski obvoznici bo zunaj naselja omejena na 70 kilometrov na uro.

Skerbiš je še ocenil, da bo krajevna obvoznica v veliki meri razbremenila ozko in s prometom preobremenjeno središče Mirne s starim, stoletnim mostom, zgrajenim še za časa avstrijske cesarice Marije Terezije.

Tega sicer dnevno prevozi do 8000 vozil, od teh približno 2000 tovornjakov, ki se na tamkajšnjem ozkem cestišču težko srečujejo z drugimi vozili, je pojasnil župan in še opozoril, da so krajevno obvoznico oz. začetek njene gradnje na Mirni čakali 60 let.