Pomeranian Svet24.si

VIDEO: Poglejte, kako je psiček v ZDA pregnal ...

profimedia-0715131113 Svet24.si

Finska premierka po objavi posnetka z zabave ...

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

katarina kecek PL Reporter.si

Katarina Keček: Zaradi resnice o spolnem ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Kristjan Čeh, Anna Maria Orel Njena.si

Kristjan Čeh: Ljubezen je premagala vse ovire

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Mokrice

Na Mokricah bilateralno srečanje Počivalšek-Horvat

Piše: STA

Čas objave:
21.06.2019 12:50

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je na poslovnem zajtrku na gradu Mokrice sestal s hrvaškim kolegom Darkom Horvatom. Ocenila sta gospodarsko sodelovanje ter govorila predvsem o možnostih vlaganja, različnih ukrepih in trgu delovne sile. Srečanje sta pripravila Slovensko-hrvaški poslovni klub in Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek je po bilateralnih pogovorih na krajši priložnostni okrogli mizi ocenil, da so slovensko-hrvaško poslovni odnosi odlični. Slovenija je imela na Hrvaškem lani za 1,8 milijarde evrov naložb, Hrvaška pa v Sloveniji za 900 milijonov evrov, je navedel.

Sicer pa sta se s Horvatom danes dogovorila za nekaj ukrepov, s katerimi bodo gospodarsko sodelovanje med državama še nagradili, je dodal.

"Vedno je vsem v veselje, če lahko govorimo o pozitivnih stvareh. Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško ima pozitivne trende," je v izjavi za medije povedal Počivalšek.

Lani sta državi dosegli 5,5 milijarde evrov trgovinske menjave, kar je 11 odstotkov več kot v letu prej. "Verjamem, da ga ni junaka, ki bi poskušal delati težave tako dobremu gospodarskemu sodelovanju," je dejal Počivalšek.

Državi bosta med drugim v prihodnje iskali načine za povečevanje gospodarskega sodelovanja, sodelovati nameravata v obdobju, ko bosta Hrvaška in Slovenija predsedovali EU. Počivalšek se je ob tem zavzel za rešitev "odprtih stvari, ki še obremenjujejo odnose".

Horvat je poudaril, da je bil njun današnji pogovor posvečen pogledu naprej in še boljšemu sodelovanju. Državi bosta znova oživili zasedanje mešane gospodarske komisije, ki naj bi opredelila do pet področij, na katerih lahko Slovenija in Hrvaška skupaj nastopata na evropskem trgu in na trgih tretjih držav, še posebej bolj oddaljenih.

Ministra sta poudarila tudi problematiko zagotavljanja zadostne delovne sile ob gospodarski rasti. Počivalšek se je ob tem med drugim zavzel za zvišanje povprečne plače, kar naj bi po njegovem mnenju zavrlo odliv slovenske delovne sile v tujino.

Horvat je ob tem dejal, da bi se moralo zagotavljanju zadostne delovne sile in zahtevam novih delovnih mest prilagoditi tudi izobraževanje.

Ministra sta se v Mokricah uradno srečala prvič. Bilateralno srečanje sta omenjeni poslovni klub iz Zagreba in krška obrtno-podjetniška zbornica pripravila ob skorajšnjih državnih praznikih obeh držav.

Okrogle mize se je med drugim udeležilo več podjetnikov oz. gospodarstvenikov in županov okoliških občin.