rupnik profimedia-0675959565 Svet24.si

Po razkritju, da je zlorabljal nune, Slovenci ...

planicaziga Svet24.si

11-letni Žiga iz Renč ustvaril pokal za ...

15421X8933 Necenzurirano

Kdo v Ljubljani kupuje luksuzna stanovanja brez ...

gradnja veterinarske fakultete-pl Reporter.si

Se Janković požvižga na muke Ljubljančanov? ...

228-4-sesko-oblak mm Ekipa24.si

Jasno sporočilo Oblaka Vipotniku: Kako naj nas ...

Večina poslušalcev Central Cee-ja pozna po hitu Doja Odkrito.si

V Ljubljano prihaja svetovni reperski fenomen

cristiano ronaldo Ekipa24.si

Noro! Cristiano Ronaldo postavil nov rekord!

Novice Kostel/Delnice

Na mostu na Kolpi tradicionalno srečanje prebivalcev Kostela in Delnic

Piše: STA

Čas objave:
28.12.2019 09:07

Na mejnem prehodu Petrina so se včeraj na tradicionalnem novoletnem srečanju sestali prebivalci slovenske in hrvaške obmejne občine, Kostela in Delnic. Prebivalci obeh držav, ki jih reka Kolpa, kot zatrjujejo, nikoli ni ločevala, imajo podobne težave. Med drugim jih moti ograja na meji in povečano število nezakonitih prehodov meje.

Občani Kostela in Delnic so se tradicionalno srečali na mejni črti na mostu na Kolpi. Sosedov z obeh strani meje reka Kolpa nikoli ni ločevala, ampak jih povezuje. Zato je za njih po poročanju TV Slovenije zelo moteča ograja na meji.

Po besedah župana Kostela Ivana Črnkoviča je zato njihovo edino upanje vstop Hrvaške v schengen, česar si želijo na obeh straneh meje. Črnkovič ob tem upa, kot je dejal za TV Slovenija, da ne bodo dobili "še kakšne porcije" oziroma dodatnih kilometrov ograje.

Sicer pa si prebivalci obeh držav poleg naraščanja nezakonitih prehodov meje - teh je bilo letos več kot 1500 - delijo tudi druge težave, kot so slabe ceste in odseljevanje mladih. A tako v Kostelu kot v Delnicah verjamejo, da neokrnjena narava ponuja odlične možnosti za razvoj turizma. Župan Kostela je tako Hrvatom predlagal tudi čezmejni program turizma, da bi skupaj razvijali turistično ponudbo ob Kolpi.