mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Bela krajina, Dolenjska

FOTO&AVDIO: Priča smo bili redkemu pojavu superbolida

Piše: R.K.

Čas objave:
28.02.2020 11:57

Javili ste nam, da ste slišali močno eksplozijo, tresle so se šipe, nekatere so tudi počile.

Ob današnjem vstopu meteoroida v zemeljsko atmosfero smo bili priča redkemu pojavu superbolida. "Gre za pojav zelo svetlega meteorja, ki ga je mogoče videti tudi podnevi," pravi geolog Bojan Ambrožič. Po predvidevanjih je razpadel precej nizko, verjetno na višini okoli 30 kilometrov, ocenjuje Jure Atanackov z Geološkega zavoda Slovenije.

Po besedah Atanackova sicer prav natančnih informacij še ni, je pa že relativno jasno, da je meteoroid razpadel precej nizko nad površjem, verjetno na višini okoli 30 kilometrov. "Posnetki dimne sledi kažejo na to, da je verjetno prišlo do večje fragmentacije, po kateri je še naprej nadaljeval pot," je povedal.

Kot je pojasnil, je meteoroid ponavadi kamnita gmota, kamen, ki prileti v ozračje. Svetlobni pojav, ki spremlja pot tega meteoroida skozi ozračje, je meteor. Kar ostane in pade na tla, pa je meteorit. V tem primeru je šlo za meteoroid in meteor, meteoriti še niso potrjeni. A ko pride do tako močnih zvočnih pojavov, kot v tem primeru, ko se ga je slišalo desetine kilometrov naokrog, take meteorje skoraj vedno spremljajo tudi padci meteoritov. Prvi podatki po njegovih besedah kažejo, da bi bil njihov padec najverjetneje na Hrvaškem, zato predvideva, da bodo njihovo iskanje najverjetneje organizirali hrvaški kolegi.


Glede na lastnosti meteorja, je bil po mnenju Atanackova meteoroid verjetno velik nekaj deset centimetrov do morda metra ali še malo večji. Zaradi izpostavljenosti močnemu tlaku je meteoroid razpadel, kar je spremljal tudi zvočni pojav.

Današnjo eksplozijo meteoroida v ozračju in morebiten padec meteorita je po navedbah Agencije za okolje zaznala tudi potresna opazovalnica Črešnjevec v Črneči vasi v občini Kostanjevica na Krki. Tamkajšnji prebivalci večinoma poročajo o bobnenju in poku.

Ta nenavadni dogodek je doživela tudi Slavka Kučič, vaščanka Črneče vasi, v bližini katere je postavljena omenjena Arsova opazovalnica. Kot je opisala za STA, je močno počilo, nato pa so se stresla tudi tla.  Sama je sprva mislila, da se je zrušilo letalo. Bobnenje in tresenje tal je trajalo več minut. Prihajalo pa je z območja Gorjancev, iz smeri Bele krajine, kjer je gozd, je povedala. Pojasnila je še, da kakšne škode v vasi ni videti.

"Slišalo se je, kot da bi grmelo, tudi bobnelo je," pa je za STA povedal župan Občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič. Ob tem pa je pojasnil, da je v občini vse mirno in da se nihče od občanov ni obrnil na občino, da bi poizvedel, za kaj je šlo.

Jure Atanackov z Geološkega zavoda Slovenije

O razpadu meteoroida


Vaščanka Črneče vasi Slavka Kučič

Kako je doživela padec meteorita nad vasjo