Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Novo mesto

Na Novomeškem manj denarja za izobraževanje starejših in socialno ranljivih

Piše: Radio Krka/Sta

Čas objave:
31.01.2016 09:30

Razvojno izobraževalni center RIC Novo mesto, ki kot osrednja tovrstna ustanova v novomeški občini med drugim skrbi za izobraževanje starejših in socialno ranljivih, se ob pomanjkanju novih razpisov sooča s krčenjem sredstev za svoje delovanje. RIC, ki je imel za izvedbo 28 programov lani 26 zaposlenih, jih mora letos 22 opraviti s 17 zaposlenimi.

Direktorica novomeškega RIC Marjeta Gašperšič je na nedavni novinarski konferenci opozorila, da je na Novomeškem vse manj denarja za izobraževanje starejših in socialno ranljivih skupin. Tovrstno pomoč pa jim je, s tem, ko je prenehala financirati edino od leta 2003 iz občinskega proračuna podprto delovno mesto lokalnega koordinatorja, lani odrekla tudi domača Mestna občina Novo mesto.

"RIC Novo mesto je javni zavod za izobraževanje odraslih, vendar v primerjavi z drugimi javnimi zavodi, katerih ustanoviteljica je Mestna občina Novo mesto, iz občinskega proračuna nima financiranega niti enega delovnega mesta," je dejala.

Po njenih besedah so letos prišli do točke, ko so popolnoma odvisni od zagotovitve denarja na trgu in na razpisih, kar vključuje tudi financiranje ministrstva za izobraževanje, ki se po njenih neuradnih informacijah pripravlja, da bo del dejavnosti, ki jih je financiralo do zdaj, letos prvič financiralo razpisno.


"Ker se z vsakim končanim projektom končuje tudi določena zgodba, moramo imeti, če želimo ohraniti ponudbo in delovna mesta, pred končanjem starega odobren že nov projekt," je pojasnila ter dodala, da financiranje po novem prinaša določeno tveganje, in da bi morali glede na nove pogoje za zagotovitev stabilnosti poslovanja na razpise prijaviti kar sto večjih projektov.

V RIC se je letos tudi prvič zgodilo, da niso dobili dovolj novih projektov, da bi zaposlenim za določen čas, ki so osvojili določene spretnosti, imajo znanje ter licence za delo, ponudili delo pri novih projektih. Število zaposlenih so morali zato z lanskih 26 letos znižati na 17, od katerih jih je 13 zaposlenih za nedoločeno, preostali pa za določeno obdobje, je navedla direktorica.

Sicer pa v RIC najbolj obžalujejo nezmožnost nadaljevanja programa projektnega učenja mladih osipnikov - PUM. "Po zagotovilih ministrstva za delo je za tovrstne dejavnosti v letošnjem proračunu zagotovljenih nekaj več kot tri milijone evrov. Toda v državnih službah nihče ne zna povedati, kdaj bi omenjeno projektno učenje lahko nadaljevali. To je žalostno," pravi Gašperšičeva.

Direktorica novomeškega RIC Marjeta Gašperšič