kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Na Novomeškem primanjkuje 10 zdravnikov

Piše: STA

Čas objave:
22.01.2019 11:36

V Zdravstvenem domu Novo mesto, ki je temeljni izvajalec zdravstvene dejavnosti primarne ravni za Mestno občino Novo mesto in še sedem dolenjskih občin soustanoviteljic, glede na strokovni normativ primanjkuje 10 zdravnikov. Gre za specialiste primarnega področja, specialiste splošne oz. družinske medicine, pediatrije in ginekologije.

Direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Alenka Simonič je za STA povedala, da sicer redno zaposlujejo 34 izbranih osebnih zdravnikov oziroma 17 zdravnikov splošne oz. družinske medicine, 12 pediatrov in pet ginekologov.

Glede na strokovni normativ, ki predvideva "1500 glavarinskih količnikov na zdravnika", ki še ni usklajen s plačnikom zdravstvenih storitev oz. z Zavodom za zdravstveno varstvo Slovenije, jim po grobi oceni primanjkuje 10 zdravnikov primarne ravni, brez katerih trpi kakovost izvajanja primarnega zdravstva, je ocenila.

Po besedah direktorice zdravstvenega doma težave s pomanjkanjem zdravnikov specialistov sicer niso od včeraj, ampak gre za "rezultat slabega urejanja primarne ravni zadnjih 20 let, vsa leta pa se soočamo z neustrezno mrežo in neurejenimi normativi timov primarne ravni".

Simoničeva je prepričana, da sta pomanjkanje zdravnikov delno povzročila tudi kakovostnejša oskrba pacientov ter prenos številnih storitev in določene diagnostike na primarno raven.


To je sicer, kot ugotavlja, "popolnoma pravilno, seveda pa mora temu slediti še ustrezna organizacija in kadrovska struktura, saj se tako obseg in število zdravstvenih pregledov z leti povečujeta. Delno so k pomanjkanju kadra doprinesle tudi težave, ki jih povzročajo številni, morda nepotrebni, administrativni ukrepi, ki zelo obremenjujejo delo" na primarni ravni, je pristavila.

Težave v Novem mestu rešujejo sproti. Pristojne stalno opozarjajo na potrebe po novih zdravnikih specialistih in specializantih, iščejo nove zdravnike, v delo vključujejo tudi zdravnike specializante, ki se pri njih učijo. Teh je trenutno sedem.

"Vsakodnevne zakonodajne odsotnosti rešujemo z obstoječim kadrom, ki poleg svojega opravlja še dodatno delo. Zavedati pa se moramo, da bodo potrebe prenekaterih storitev na primarni ravni še naraščale zaradi vse boljšega in hitrejšega odkrivanja ter zdravljenja številnih bolezni, aktivnega izvajanja preventivnih programov ter boljše osveščenosti pacientov, vsekakor tudi staranja prebivalcev in z njim povezanih pojavov. Zato potrebujemo široko mrežo kakovostnih timov primarne ravni, kar bo osnova za urejanja tudi zdravstvenega varstva na sekundarni in terciarni ravni oz. zdravstva v celoti," je povzela Simoničeva.

Zdravstveni dom Novo mesto je sicer temeljni izvajalec zdravstvene dejavnosti primarne ravni na območju Mestne občine Novo mesto in drugih občin soustanoviteljic: Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Žužemberk, Straža, Dolenjske Toplice in Mirna Peč.

Zaposluje 325 ljudi in pokriva primarne zdravstvene potrebe približno 63.000 prebivalcev osmih dolenjskih občin, prek specialističnih dejavnosti pa 135.000 občanov.