horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za soboto, 25. januarja

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

ugrizi posteljne stenice Svet24.si

Pošasti iz teme: vampirski ugriz posteljne ...

Jolanda Drobež Svet24.si

FOTO: Kako so Slovenki na Malti nezakonito zasegli...

kitajc Dobra karma

25. 1.: kitajsko novo leto! Kaj prinaša kovinska ...

miha rodman Njena.si

Zaljubljeni slovenski igralec

silvija pokrajac Njena.si

Silvia po lepotnem posegu: 'Brez tega sem grda!'

Novice Novo mesto

VIDEO&AVDIO&FOTO: Z reciklažo pomagali ohraniti skoraj 600 dreves

Piše: Radio Krka, M.K./STA

Čas objave:
04.04.2019 08:59

Komunala Novo mesto in projektni partnerji so po treh letih njegovega izvajanja danes predstavili pionirski projekt zapiranja komunalnega snovnega kroga za odpadno kartonsko tekočinsko embalažo. Z zbiranjem odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove so pomagali ohraniti 22 arov gozda in preprečili izpust 68 ton ogljikovega dioksida, so navedli. Direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič o projektu zapiranja komunalnega snovnega kroga za odpadno kartonsko tekočinsko embalažo;

Krožno gospodarstvo
Krožno gospodarstvo
Foto: M.K.

Direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič je povedal, da v osmih občinah na Novomeškem s pravilnim ločevanjem odpadne embalaže za mleko in sokove ter z namenskim recikliranjem vseh njenih sestavin postajajo samozadosten vir surovin za dve vrsti recikliranih izdelkov, ki jih uporabljajo v tej skupnosti.

Krožno gospodarstvo
Krožno gospodarstvo
Foto: M.K.

Z inovativno tehnologijo iz kartonskega dela odpadne embalaže za mleko in sokove namreč pridobijo higienske papirnate izdelke, iz polietilena in aluminija pa izdelajo podajalnike za nove higienske papirnate izdelke. Z uporabo izdelkov v lokalni skupnosti, kjer so zbrali odpadno embalažo kot surovino zanje, je tako snovni krog sklenjen, je dodal.

Pionirski projekt zapiranja komunalnega snovnega kroga za odpadno kartonsko tekočinsko embalažo sicer po njegovem po treh letih dokazuje, da krožno gospodarstvo v lokalni skupnosti deluje in da je učinkovito ter trajnostno.

Zanj so na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu v kategoriji najboljši vladni, mestni oz. regionalni projekt krožnega gospodarstva leta 2017 prejeli posebno pohvalo "Highly Commended", je še povedal Klemenčič.

Krožno gospodarstvo
Krožno gospodarstvo
Foto: M.K.

Po podatkih novomeške Komunale je samo na območju Mestne občine Novo mesto v projekt vključenih nekaj več kot polovica uporabnikov, v treh letih pa so skupaj predelali 105 ton omenjene embalaže. S tem so ohranili nekaj manj kot 600 polno zraslih dreves, ki bi ob povprečni pogozditvi pokrivala 2200 kvadratnih metrov gozda. Reciklirali so približno 2,6 milijona omenjenih litrskih embalaž.

Komunala Novo mesto.jpg
Komunala Novo mesto
Foto: Komunala Novo mesto

V osmih občinah, v katerih deluje Komunala Novo mesto, sicer živi 65.000 ljudi, ki v ustrezne zabojnike letno odvržejo 220 ton tekočinske embalaže, iz katere je mogoče izdelati skoraj 100 ton higienskega papirja. Za izdelavo tolikšne količine higienskega papirja bi morali posekati približno 1100 dreves, so ob začetku projekta opozorili v novomeški Komunali.

Poleg Komunale Novo mesto so partnerji omenjenega projekta še Dinos, Higienske rešitve za zdravo bivanje Valtex in italijanska družba Lucart Prosessional, ki je razvila inovativni model recikliranja kartonske tekočinske embalaže.

Direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič o projektu