računalnik, ženska, spletna prevara Svet24.si

V ljubezen 49-letne Hrvatice s Turkom se je ...

zdravniki Svet24.si

Covidni dodatki: Toliko po novem pravilniku ...

iza-login Necenzurirano

Tuš spet naprodaj, zanima kralja banan in ...

Blaz Brodnjak Am Cham-STA Reporter.si

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če ...

doncic Ekipa24.si

Kako se je iskrilo! Pomočnik Detroita želel ...

Blaž Kričej Režek, Dejan Režek Njena.si

Sanjski Blaž v javnosti končno pokazal tudi očeta

avdic obrez Ekipa24.si

Umrl od smeha!!! Morate videti to noro ...

Novice Ljubljana

Na novomeški gimnaziji tudi filmska vzgoja

Piše: STA

Čas objave:
16.03.2021 13:04

Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo je v letošnjem šolskem letu začel s pionirskim projektom na področju filmske vzgoje, pri katerem sodeluje s petimi srednjimi šolami, 15 profesorji, več kot 410 dijaki in s TV Slovenija. Film so vpeli v pouk več šolskih predmetov. V okviru projekta bodo aprila izvedli natečaj za najboljši videoesej.

Zamisel o vpeljevanju filma v šolske učilnice je bila že del širšega EU projekta Poučevanje evropske zgodovine s filmom, ki so ga v zavodu Vizo izvedli v konzorciju s partnerji iz Italije - ta je bila nosilka projekta - ter Romunije in Bolgarije. Kot so pojasnili, so tedaj dijaki poleg usmerjenega ogledovanja filmov svoja razmišljanja zaključili z novim inovativnim ustvarjalnim in tudi učnim pristopom, ki izhaja iz filmskega kolažnega filma - izdelavo videoesejev. Tokrat zavod Vizo nadaljuje na nacionalni ravno samostojno pot s sorodnim pristopom v filmskem opismenjevanju.

V novem projektu, ki so ga poimenovali Poučevanje s filmom v srednjih šolah, v zavodu Vizo sodelujejo s štirimi srednjimi šolami, s katerimi so že sodelovali pri prejšnjem projektu: z Gimnazijo Novo mesto, Gimnazijo elektro in pomorsko šolo Piran, Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor in Gimnazijo Murska Sobota, pridružila pa se jim še Gimnazija Šentvid Ljubljana. Film bo vključen pri šolskih predmetih, kot so zgodovina, umetnostna zgodovina, sociologija, španščina, filozofija in pri izbirnem predmetu film.


Načrtujejo, da bodo do konca šolskega leta izvedli več kot 50 filmsko-vzgojnih dejavnosti, prilagojenih neposredno za pouk. Tako bo ogledu filma sledil pogovor o tematikah iz filmov in filmskih izraznih sredstvih, multimedijska predavanja o zgodovini filma, filmski estetiki ter o izbranih učnih temah. Predvideno je tudi izdelovanje videoesejev kot vaje sinhronizacije. Zaradi zaprtja šol, projekt poteka prek spleta, so spomnili v zavodu.

Projekt poteka v treh delih. V prvem se o načinu izvedbe projekta dogovarjajo s profesorji, v drugem si dijakinje in dijaki ogledujejo filme na različnih spletnih mestih, zadnji del pa je namenjen pripravi videoeseja. V načrtu je tudi vseslovenski natečaj VideoRez, namenjen mladim ustvarjalcem, med 15. in 19. letom.

Pri projektu sodelujejo tudi s TV Slovenija, ki, kot so zapisali v zavodu Vizio, na svojem portalu ponuja kakovostno ponudbo filmskih vsebin. Dijakinje in dijaki si bodo preko spletnega portala TV Slovenija in drugih spletnih portalov, do marca ogledali deset izbranih filmov, so še sporočili iz zavoda Vizio, ki ga vodi Rok Govednik.