mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Metlika

FOTO: Na območju Bele krajine deluje mobilna policijska postaja

Piše: STA

Čas objave:
15.01.2019 17:42

Na območju Bele krajine je občanom od januarja na voljo mobilna policijska postaja. Gre za vozilo policije s tehnično opremo za delo, ki ga sicer opravljajo na policijski postaji. Uporabljali ga bodo na širšem območju državne meje, v vaseh in naseljih v Posavju in v Beli krajini, ki je bila v zadnjem letu najbolj obremenjena z nezakonitimi prehodi.

mobilna policijska postaja, slovenska policija
Mobilna policijska postaja
PU Novo mesto

Občani si želijo večje navzočnosti policistov ob meji, ti pa želijo svoje delo in storitve še bolj približati ljudem in s tem krepiti občutek varnosti. V mobilni policijski postaji bodo policisti na voljo za vsa pojasnila, svetovanja in morebitne prijave, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

mobilna policijska postaja, slovenska policija
Mobilna policijska postaja
PU Novo mesto

Omenjeno mobilno policijsko postajo so vzpostavili v okviru posebnega projekta, ki ga je policija začela 1. januarja 2012 in katerega namen je ljudem približati policijske storitve. Z njim želijo zagotoviti čim večjo vidnost in navzočnost policistov zlasti v krajih, kjer ni policijske postaje, a si prebivalci želijo večje navzočnosti policistov.

Mobilna policijska postaja predstavlja novo obliko policijskega dela. Policisti opravljajo delo v lokalni skupnosti s pomočjo postaje, ki je posebej opremljena za vse vrste policijskega dela.

Pripravljavci projekta so upoštevali tudi izkušnje drugih držav EU, zlasti Velike Britanije in Nemčije. V Veliki Britaniji so mobilne policijske postaje namenjene predvsem operativnemu delu, v Nemčiji pa preventivnemu. V Sloveniji so oba pristopa združili in je postaja namenjena tako preventivnemu kot operativnemu delu.

Mobilna postaja je sicer večkrat navzoča v turističnih krajih ali tam, kjer so zahteve ljudi po navzočnosti in vidnosti policistov pogoste. Policisti tam opravljajo tako preventivne kot druge splošne policijske naloge. Tako denimo sprejemajo stranke, imajo formalne in neformalne pogovore, zbirajo informacije, kazenske ovadbe in prijave. Mobilno postajo uporabljajo tudi za množične javne prireditve.

Poleg tega želi policija na tak način povečati preventivne aktivnosti in omogočiti ljudem, da se seznanijo s samozaščitnimi ukrepi. Z njimi lahko sami preprečijo, da bi postali žrtve kaznivega dejanja.

Policija pa želi z mobilno postajo tudi povečati ekonomičnost. Policisti namreč veliko nalog, ki jih običajno opravijo na policijski postaji, zdaj opravijo v avtomobilu. Tako imajo več časa za delo z ljudmi. Prebivalce vnaprej obveščajo o navzočnosti mobilne policijske postaje.