Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Na območju Brusnic bodo okrepili protipoplavno varnost

Piše: STA

Čas objave:
11.03.2022 08:17

Direktor Direkcije RS za vode Roman Kramer in novomeški župan Gregor Macedoni sta v Velikih Brusnicah pod Gorjanci včeraj podpisala sporazum o izvedbi naložbe za zmanjšanje poplavne ogroženosti na povodju Rateškega potoka oz. Brusnic. Gre za približno tri milijone evrov vredno naložbo, prva dela bi lahko začeli v drugi polovici prihodnjega leta.

Naložbeni denar bodo zagotovili v okviru načrta za okrevanje in odpornost, ki spodbuja naložbe v zeleni prehod. Naložbo bo v celoti poravnala direkcija za vode, Mestna občina Novo mesto bo pred tem založila denar za pripravo projekta, vključno z zagotovitvijo gradbenega dovoljenja.

Če ne bo zapletov pri izvajalskem razpisu, bi prva terenska dela lahko stekla jeseni prihodnje leto. Končati jih morajo najpozneje do konca leta 2025, je dodal Kramer.

Navedel je še, da je v navedenem viru za okrepitev protipoplavne varnosti v vsej državi na voljo skupaj 310 milijonov evrov. S tem denarjem nameravajo izvesti skupaj približno 50 protipoplavnih ukrepov, na Dolenjskem in v Posavju še v Mestni občini Krško in v občinah Radeče, Brežice, Šmarješke Toplice ter Šentjernej.

Macedoni je ocenil, da bodo z omenjeno naložbo uredili protipoplavno zaščito Brusnic ter s tem kraju omogočil nadaljnji razvoj ter širitev. Dodal je, da gre za zahteven projekt.

Na območju Velikih Brusnic se namreč stekata Vrtaški in Šumeči potok, ki se pri brusniški osnovni šoli združita v Brusničico, vse tamkajšnje zgradbe pa ogrožajo t. i. stoletne vode. Nekatere odseke teh vodotokov so sicer že uredili, zdaj pa se bodo lotili še korita, ki ne zmore pretoka stoletnih voda, je pojasnil župan.

Projekt poleg ureditve omenjenih lokalnih vodotokov predvideva še gradnjo vodnih zadrževalnikov oz. dva manjša suha zadrževalnika na Šumečem potoku. Natančne ukrepe bodo sicer določili med projektiranjem, med temi je župan navedel pregrado na Vrtaškem potoku.

S temi ukrepi stoletne vode kraja ne bodo več ogrožale, mestoma pa bo zavarovan tudi proti 500-letnim vodam, je še dejal Macedoni.

Navedene ukrepe je pozdravil tudi predsednik Krajevne skupnosti Brusnice Ivan Kralj. Kot je ocenil, gre za naložbo, ki bo omogočila nadaljnji krajevni razvoj in širitev določenih objektov, denimo šole. Hkrati pa bo olajšala življenje krajanov.