kustec jansa vlada Svet24.si

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu ...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih...

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

Rok Snežič v DZ Necenzurirano

Rok Snežič o Dijani Đuđič in denarju za SDS: ...

dm1 Njena.si

Sveža resnica o skrivnostnem možu z masko

deportivo Ekipa24.si

ŠOKANTEN PRIZOR: Ograja na tribuni popustila pod ...

Novice Cerklje ob Krki

Na območju Cerkelj ob Krki mednarodna vojaška vaja

Piše: STA

Čas objave:
18.03.2019 11:05

Na območju Cerkelj ob Krki in osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna se bo jutri začela mednarodna vojaška vaja, ki bo potekala do 3. aprila. Zaradi vaje doskoka padalcev na območju Cerkelj ob Krki in Črešnjic v četrtek in petek načrtujejo kratke izklope dobave električne energije, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Kot so dodali, bodo skupaj z distributerji poskrbeli, da bodo motnje za prebivalce čim manjše in da bodo elektriko na izklopljenih postajah zagotovili z agregati.

Na vaji bodo poleg slovenskih sodelovali še ameriški vojaki, njeno glavnino, ki bo zračnodesantne in letalske narave, bodo izvedli na območju letališča Cerklje ob Krki, Cirnika, Gaja, Gorice, Gazic in Brega.

Premiki vojaških enot bodo potekali predvsem s preleti in pristanki helikopterjev, v manjšem obsegu tudi letal. Glavni premiki po terenu bodo potekali po javnih utrjenih poteh med Gajem-Gorico-Gazicami in Cirnikom ter občasno ob izvajanju taktičnih postopkov tudi na terenu na zemljiščih, ki jih je "vpoklicalo" ministrstvo.

Vaja bo potekala podnevi in ponoči, pri tej načrtujejo uporabo vadbenega streliva in "drugih artificij", pretežno na območju Cirnika.

V času vaje ne bo premikov večjih tovornih vojaških vozil v kolonah, prav tako vojaških dejavnosti ne bodo izvajali konec tedna.

V sporočilu ob tem pojasnjujejo, da je sodelovanje med enotami Slovenske vojske in zavezniških oboroženih sil "izjemno pomembno zaradi izmenjave znanj in izkušenj, souporabe zmogljivosti in infrastrukture, pravične delitve bremen, zmanjševanja stroškov ter predvsem skupnega usposabljanja, ki vodi v medsebojno zaupanje v skupnih operacijah".

Sicer pa prebivalce območij, kjer bodo izvajali vojaške naloge, prosijo za strpnost, razumevanje in podporo in se jim za to vnaprej zahvaljujejo.