reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Kočevje

Na območju Kočevja povečana prisotnost vojske

Piše: SV/Občina Kočevje

Čas objave:
24.04.2020 06:21

Na območju Občine Kočevje, bo danes, 24. aprila povečana prisotnost vojske in sicer zaradi izvajanja vaje Preskok, z namenom preverjanja delovanja taktičnih enot in sistema poveljevanja in kontrole v pogojih kriznega delovanja.

V petek, 24. aprila, se začenja prva v nizu vojaških vaj Preskok, s katero Slovenska vojska preverja odzivnost sil za delovanje v podporo sitemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Med jutrišnjo vajo se bodo pripadniki Logistične brigade s 150 vozili premaknili iz vojašnic v Kranju, Ljubljani, Slovenski Bistrici in Mariboru do industrijske cone v Kočevju, kjer bodo vzpostavili povezave z lokalnimi deležniki obrambno-varnostnega sistema.

Udeleženci vaje se bodo z vozili premikali med 3.30 in 11.30, vrnitev na matične lokacije je načrtovana med 15. in 23. uro. Vzdrževanje pripravljenosti Slovenske vojske na z Zakonom o obrambi določene naloge se bo izvajalo ob upoštevanju nacionalnih ukrepov za ohranjanje zdravja.

Podobne vaje taktičnih enot ravni voda oziroma čete se bodo nadaljevale po prvomajskih praznikih, predvidoma do konca junija. Cilji vaj, ki bodo kljub pandemiji v omejenem obsegu zagotavljali ohranjanje pripravljenosti Slovenske vojske za delovanje, so usposabljati in preveriti poveljevanje in kontrolo na operativni ter taktični ravni, preveriti usposobljenost oziroma delovanje enot Slovenske vojske v pogojih pandemije s poudarkom na logistični in zdravstveni zagotovitvi ter preveriti delovanje pomoči Slovenske vojske sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami – vse ob sodelovanju enot Slovenske vojske z lokalnim prebivalstvom na območju izvajanja vaj. Slovenska vojska ohranja zdravje in zmogljivosti ter izvaja vse aktivnosti za vzdrževanje potrebne stopnje operativnosti za izvedbo svojega osnovnega poslanstva.

Slovenska vojska je opremljena, usposobljena in organizirana za delovanje v vseh razmerah. Generalštab Slovenske vojske je sredi marca izdal Ukaz za vzpostavitev varne oblike dela in odsotnosti v času trajanja epidemije covid-19, s katerim uvaja različne oblike organiziranja dela in tako zagotavlja uresničevanje vseh nujnih in neodložljivih nalog Slovenske vojske (redne naloge, usposabljanje in delovanje v mednarodnih operacijah in misijah, usposabljanje in delovanje sil v najvišji stopnji pripravljenosti, pomoč Policiji pri varovanju državne meje, helikoptersko reševanje, gašenje …) ter nalog v podporo drugim državnim organom za zajezitev širjenja novega virusa (ki jih Slovenska vojska izvede po zahtevku Centra za obveščanje Republike Slovenije – prevozi, dezinfekcija …).

Glavna naloga Slovenske vojske v miru je usposabljanje za obrambo države, ki se izvaja na podlagi s strani Vlade Republike Slovenije sprejetega Načrta vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Zaradi pandemije in s tem povezane odpovedi večjega števila rednih vaj je Vlada Republike Slovenije 11. aprila 2020 sprejela dopolnitev Načrta v letu 2020, ki bo Slovenski vojski omogočila vzdrževanje pripravljenosti taktičnih enot ter sistema poveljevanja in kontrole v novonastalih pogojih kriznega delovanja. Načrt se je dopolnil z vajo Preskok, s katero bo Slovenska vojska z razmeram prilagojenim usposabljanjem in taktičnimi vajami na zemljiščih po Republiki Sloveniji vzdrževala usposobljenost, operativnost in pripravljenost enot in poveljstev Slovenske vojske ter sočasno preizkusila delovanje enot Slovenske vojske v pogojih pandemije.