jansa logar predsedniske volitve Svet24.si

Kako je poraz prenesel Janez Janša?

rentgen, repek, novorojenčica Svet24.si

Novorojenčica takoj po rojstvu šokirala zdravnike

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

navas kostarika japonska Ekipa24.si

Japonci senzacionalno zrušili Nemce, zdaj pa tale...

meghan 2 profi Odkrito.si

Zakaj želi Harry narediti to?!

zapor 22 pm Ekipa24.si

Drama srbskega novinarja v Katarju! Namesto na ...

Novice Trebnje

AVDIO: Na OŠ Trebnje učni predmet učenje oživljanja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.10.2017 15:05

Osnovna šola Trebnje bo prva osnovna šola v Sloveniji, ki bo učenje oživljanja že letos uvedla v redni šolski program.

Pri tem ji bo v pomoč donacija Lions kluba Trebnje, ki je opremo za učenje oživljanja predal v skrb trebanjski osnovni šoli, uporabljale pa jo bodo tudi sosednje osnovne šole v Velikem Gabru, na Mirni, v Šentrupertu in Mokronogu.

V Sloveniji želimo udejaniti priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije, da bi se otroci vsako leto od 12. leta starosti učili oživljanja. Pobuda je stara dve leti. V preteklem šolskem letu so se oživljanja učili v 8. razredih osnovnih šol in 1. letnikov srednjih šol preko zdravstveno-vzgojnih programov, ki jih izvajajo zdravstveni domovi. V 7. in 9. razredu osnovne šole pa bi radi spodbudili vzpostavitev učenja oživljanja v rednem šolskem programu – teoretični del v okviru biologije, praktični v okviru športne vzgoje. Lions klubi po Sloveniji, med drugim tudi trebanjski, bodo zagotovili opremo, “manjka samo še, da se učitelji usposobijo za učenje oživljanja. V Osnovni šoli Trebnje smo še korak naprej, ker smo v okviru ugotavljanja, če se da učenje oživljanja umestiti v obstoječe šolske programe, izvedli pilotni projekt, s katerim smo dokazali, da je to mogoče. V okviru tega pilotnega projekta so se učitelji že ustrezno usposobili, tako da sedaj, ko imajo opremo – šolski defibrilator in lutko – lahko v Osnovni šoli Trebnje kot prvi v državi začnejo učenje oživljanja v okviru rednega šolskega programa že prihodnji mesec,” pravi zdravnik Zdenko Šalda, eden najbolj aktivnih v projektu Milijon srčnih točk, pobuda Iniciativa za AED Defibrilatorji na ulice in pobude Otroci rešujejo življenja, v okviru katere je Lions klub Trebnje trebanjskemu ravnatelju Radu Kostrevc v skrbništvo predal opremo za oživljanje.

V Lions klubu Trebnje se v letošnjem letu še posebej tesno povezujemo s številnimi organizacijami na področju občin Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog-Trebelno, in sicer z dejavnostmi, ki so povezane z našimi ključnimi področji delovanja. To pa so: pomoč socialno ogroženim, aktivnosti povezane z izboljšanjem življenja ljudi s sladkorno boleznijo, mentrostvo in razvoj talentov ter vse aktivnosti za ohranjanje in izboljšanje življenja prebivalcev v lokalnem okolju in širše. Lions klub Trebnje je med prvimi podprl aktivnosti, povezane z akcijo Milijon srčnih točk v Sloveniji. S svojimi aktivnostmi in nakupi smo omogočili prebivalcem vseh štirih občin hiter dostop do AED naprav. Danes, ko je evropski dan oživljanja, predajamo petim osnovnim šolah opremo za učenje oživljanja z namenom, da učenci naših osnovnih šol pridobijo ustrezna znanja in veščine, da bodo v primeru, da se znajdejo v taki situaciji, brez strahu pristopili k človeku, ki je doživel nenadni srčni zastoj, in mu rešili življenje,” pojasnjuje predsednica Lions kluba Trebnje Tatjana Fink.

Dogodek so z razmišljanjem o pomenu oživljanja obogatili trebanjski devetošolci Ana Jarc, Kaja Mandelj in Gašper Kovačič, ki jih je na nastop pripravila učiteljica Mojca Bahun. Predajo so spremljali tudi župani občin ustanoviteljic petih osnovnih šol in njihovi ravnatelji. Lions klub Trebnje je omenjene osnovne šole povabil še k sodelovanju na natečaju pod okvirnim naslovom Pomagam, pomagaš, pomagamo, s katerim želi spodbuditi raziskovalni duh med otroci in jih za najboljša dela nagraditi.

Zdenko Salda o pomenu predaje opreme


Tatjana Fink o aktivnostih v LK Trebnje