hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

sveca Ekipa24.si

Tragedija! Nogometaš storil samomor! Vrgel se je ...

Zvita feltna Njena.si

Pevec slovenske skupine se je poročil

filip flisar monika vuk Ekipa24.si

Ločila se je od Flisarja - zdaj je slovenska ...

Novice Otočec

Na Otočcu odkrili spominsko obeležje

Piše: STA

Čas objave:
22.11.2021 17:12

Na Otočcu so danes ob prisotnosti predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške, Janeza Janše in Andreja Plenkovića, ter prvega predsednika slovenske vlade Lojzeta Peterleta in njegovega takratnega hrvaškega kolega Franja Gregurića odkrili spominsko obeležje na čas osamosvajanja držav.

Danes odkrito obeležje spominja na dvostranska srečanja in sodelovanje dveh prijateljskih držav. Odkrili so ga prav v letu, ko obe državi obeležujeta 30-letnico samostojnosti.

Tako bivša kot sedanja predsednika vlad Slovenije in Hrvaške so v govorih poleg obujanja spominov na dogodke pred tremi desetletji danes izpostavili pomen prijateljskih in dobrih odnosov med državama.Premier Janša je ob tem pozval, da lahko morebitna odprta vprašanja državi rešita na podlagi dialoga, dobrega sodelovanja in prijateljstva. Plenković je menil, da sta državi najboljši sosedi in prijateljici.

na-otočcu-odkrili-spominsko-obeležje
Na Otočcu odkrili spominsko obeležje
KPV

Peterle je prav tako dejal da je treba odnose med država urejati v duhu prijateljstva. Gregurič pa je izrazil ponos na sedanjo raven odnosov med država in poudaril, da sodelovanje nima alternative.

Delegaciji slovenske in hrvaške vlade sta se redno srečevali že pred agresijo jugoslovanske armade na osamosvojeni Slovenijo in Hrvaško ter se dogovarjali o osamosvojitvenih vprašanjih in medsebojni pomoči. Po izteku brionskega moratorija 8. oktobra 1991 sta se delegaciji Slovenije in Hrvaške začeli uradno sestajati na meddržavni ravni. 5. novembra 1991 sta se na Otočcu srečali vladni delegaciji.