Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Mirna Peč

S pomočjo dobrih ljudi uspeli postaviti nov gospodarski objekt

Piše: Dolenjski list,Mojca Žnidaršič

Čas objave:
26.05.2020 09:33

Še kako je pri družini Grivec iz Poljan pri Mirni Peči živ spomin na uničujoče ognjene zublje, ki so na začetku oktobra lani povsem uničili dva hleva, kozolec in več kosov orodja, s pomočjo ljudi, ki so stopili skupaj, pa jim je uspelo postaviti nov gospodarski objekt.

Odziv in pomoč sorodnikov, vaščanov, prijateljev, znancev, Občine Mirna Peč, Rdečega križa in domačih gasilcev sta bila hitra in velika, s skupnimi močmi so kmalu postavili nov gospodarski objekt. Tako se je še enkrat pokazalo, da znamo in zmoremo stopiti skupaj, ko nekdo potrebuje pomoč. »Dela je bilo in ga bo še veliko. Iskrena hvala vsem, ki ste nam pomagali z delom, materialom in darovanim denarjem ter nam stali ob strani. Brez vas vseh ne bi zmogli,« sta ganjeno dejala Jože Grivec in njegova hči Marjetka, ki z možem Dejanom Žvegličem živi v bližnji vasi. Vsi se nadvse trudijo, da bi življenje na kmetiji v danih razmerah potekalo kolikor toliko normalno.

Akcija je stekla takoj

Pred ognjem jim je tistega sobotnega dopoldneva k sreči uspelo rešiti živino, štiri krave, pet konj in prašiče, poginilo pa je nekaj perutnine. Krave so začasno odpeljali k sorodniku, konji, prašički in perutnina pa so ostali doma. Postavili so manjši, provizorični nadstrešek, da so se živali lahko zatekle pod streho. Pomoč je stekla takoj, sovaščani in sosedje so že med požarom poskrbeli za hrano in pijačo za gasilce, zbrali nekaj denarja in ga prinesli Jožetu.

»Takojšen začetek akcije so omogočili prvi donatorji. Stane Udovč je prevzel izdelavo projekta za nov objekt, Matej Kolenc geodetsko izmero in zakoličbo objekta, sorodnik, gradbinec Primož Pugelj, pa čiščenje pogorišča in koordinacijo gradbenih del. Pod okriljem Območnega združenja Rdečega križa Slovenije Novo mesto je bil odprt račun za zbiranje sredstev, Drago Retelj pa je skupaj z Dragom Sajetom, PGD Hmeljič in KORK Mirna Peč začel zbiranje sredstev po vaseh,« je orisala Nataša Rupnik iz občine Mirna Peč, občina je namreč prevzela koordinacijo vseh udeležencev akcije.

Ljudje podarili denar in material
V akciji za družino Grivec so skupaj zbrali dobrih 46.000 evrov, škoda pa je po prvih ocenah znašala 40.000 evrov. A kot je dejal Jože, v to sodi le škoda na objektih, medtem ko je bila ta pod črto precej večja, kmetija pa ni bila zavarovana. Od zbranega denarja so 17 tisočakov prispevali sorodniki, prijatelji in vaščani, 15.600 evrov je prišlo iz zbiranja sredstev po občini, 5300 evrov od Rdečega križa Slovenije in krajevnih organizacij RK, dobra dva tisočaka prek Župnijske karitas Mirna Peč, 3305 evrov prek donacij podjetij in posameznikov, 3000 evrov pa je za ureditev poškodovane strehe hiše zagotovila novomeška Krka. Ljudje so jim pomagali tudi v materialu in delu. Konjerejsko društvo Trebnje, katerega član je Jože, je darovalo seno za živino, kmetje pa les za streho, za sekanje in prevoz katerega so poskrbeli Grivčevi s sorodniki. Jožetov nekdanji sodelavec jim je podaril nakladalko, Medletovi prikolico, Hrastarjevi so jim posadili koruzo, številni pa so pomagali pri čiščenju pogorišča in postavljanju hleva.