900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Koliko otrok se bo rodilo na prvi dan novega leta?

Piše: STA

Čas objave:
01.01.2019 08:55

Unicef ocenjuje, da se bo na prvi dan novega leta v Sloveniji rodilo približno 55 novorojenčkov. Ti predstavljajo 0,014 odstotka od skupno 395.072 novorojenčkov, ki naj bi bili rojeni prvega januarja 2019 po vsem svetu. Prvi otrok se bo najverjetneje rodil na otoku Fidži, zadnji pa v ZDA, so sporočili iz Slovenske fundacije za Unicef.

Na prvi dan novega leta se bo največ otrok rodilo v Indiji (69.944), sledijo Kitajska (44.940), Nigerija (25.685), Pakistan (15.112), Indonezija (13.256), ZDA (11.086), Demokratična republika Kongo (10.053) in Bangladeš (8428). V teh državah se bo na novega leta dan zgodila več kot polovica vseh rojstev na svetu.

Družine se bodo na novega leta dan po vsem svetu razveselile številnih Aleksandrov, pa tudi Oliverjev, Sofij, Lucasov, Liamov in Helen, ki sodijo med pogostejša imena v številnih državah sveta. V Sloveniji medtem starši novorojenčke najpogosteje poimenujejo z imeni Luka, Jakob, Mark, Zala, Eva in Ema.

Toda številni novorojenčki ne bodo dočakali drugega dneva, so opozorili v Unicefu. V letu 2017 je v 24 urah po rojstvu umrlo približno milijon novorojenčkov. Dva milijona in pol novorojenčkov pa je umrlo pred dopolnjenim prvim mesecem. Večina smrti novorojenčkov je posledica prezgodnjih porodov, zapletov med porodom, okužb, kot sta sepsa in pljučnica.

Leto 2019 bo zaznamovala 30-letnica Konvencije o otrokovih pravicah, ki jo bo Unicef obeležil s številnimi dogodki po vsem svetu. S sprejetjem konvencije so se vlade zavezale, da bodo med drugim z zagotavljanjem kakovostne zdravstvene oskrbe izboljšale možnosti za preživetje vsakega otroka.



V zadnjih treh desetletjih je bil dosežen izjemen napredek na področju preživetja otrok. Število otrok, ki umre pred petim rojstnim dnem, se je namreč več kot prepolovilo. A napredek na področju preživetja novorojenčkov precej zaostaja. Novorojenčki, ki umrejo pred dopolnjenim prvim mesecem življenja, predstavljajo 47 odstotkov vseh smrti otrok, mlajših od pet let.

Unicef nadaljuje kampanjo Vsak otrok živ (Every Child Alive), s katero poziva k zagotavljanju cenovno dostopnih in kakovostnih zdravstvenih rešitev ter ukrepov za vsako mater in novorojenčka. Ti vključujejo stalno oskrbo s čisto vodo in električno energijo v zdravstvenih ustanovah, prisotnost usposobljenega zdravstvenega osebja pri porodih, zaloge zdravil in pripomočkov za preprečevanje in zdravljenje zapletov med nosečnostjo in v času poroda ter opolnomočene mlade, ki si želijo bolj kakovostno zdravstveno oskrbo.

Po navedbah izvršnega direktorja Unicefa Slovenija Tomaža Bergoča naj bi novorojenčki, rojeni v Sloveniji na prvi dan novega leta, glede na trenutno pričakovano življenjsko dobo najverjetneje živeli do začetka 22. stoletja. "Žal pa približno polovica vseh otrok na svetu, ki se bodo rodili v 2019, tega verjetno ne bo dočakala. Novorojenček, ki bo rojen januarja 2019 v Sloveniji bo najverjetneje živel do leta 2100, medtem ko novorojenček v Somaliji najverjetneje ne bo živel dlje kot do leta 2077," je dodal.

Unicefove ocene števila otrok, rojenih 1. januarja 2019, in pričakovano leto njihove smrti po posameznih državah so na voljo na https://www.unicef.org/sites/default/files/2018-12/Data-newborn-births-life-expectancy-final_0.pdf