Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Šentjernej

Na Šentjernejskem letos za približno štiri milijone evrov naložb

Piše: STA

Čas objave:
08.08.2022 19:02

Gospodarsko vse bolj opazna Občina Šentjernej, ki se z dobrimi 7000 prebivalci uvršča med manjše slovenske občine, bo v gradnjo in prenovo občinske prometne ter druge infrastrukture letos usmerila približno štiri milijone evrov. V tej razvojno naravnani občini sicer rasteta število prebivalcev in priseljencev, je povedal župan Jože Simončič.

V Občini Šentjernej je število občanov v zadnjih desetih letih zraslo za približno 600. V vrtec je vpisanih 410 otrok, osnovno šolo pa obiskuje 780 šolarjev. Pri povprečni bruto plači se Šentjernejčani regijsko uvrščajo na drugo mesto oz. takoj za Mestno občino Novo mesto, je Simončič poudaril na današnji novinarski konferenci ob skorajšnjem občinskem prazniku.

Glede naložb je dodal, da občina pri številnih računa tudi na evropske in državne denarne vložke.

Med naložbami, ki občino čakajo v drugi polovici leta, je navedel nadaljevanje ureditve cestne in komunalne infrastrukture v Dolenji Stari vasi, dokončno ureditev obzidja, parkirišč in dovozne ceste za pokopališče v Gradišču pri Šentjerneju, asfaltiranje dotrajanih lokalnih cestnih odsekov in občinskih javnih poti, dokončanje celovite energetske prenove občinskih javnih zgradb, ureditev cestne in komunalne infrastrukture v Dolenjem Maharovcu ter druga manjša naložbena vzdrževalna dela pri cestni in komunalni infrastrukturi.

Opozoril je tudi na dve večji naložbi. Prva je gradnja nadomestnega mostu prek Krke v Mršeči vasi, ki naj bi po županovi oceni stala približno 2,5 milijona evrov. Gradbeno dovoljenje za most so že zagotovili, graditi pa bi lahko začeli konec leta.



Občina bi rada projekt nadomestnega mostu, ki se vleče od zaprtja starega odsluženega mostu leta 2014, končala do konca prihodnjega leta. Pri tem poleg lastnih računa tudi na morebitna razpisna sredstva ali zadolžitev.

Druga večja naložba bo gradnja športne dvorane ob Osnovni šoli Šentjernej. Po grobih ocenah naj bi ta stala od 2,5 milijona do 3,5 milijona evrov. Zanjo še pripravljajo potrebno dokumentacijo, bolj točna višina naložbe pa bo znana po izdelavi finančne konstrukcije. Z gradnjo nameravajo začeti marca ali aprila prihodnje leto, je dodal župan.

Šentjernejska občina si sicer prizadeva za kakovostno opremljenost in kakovostno infrastrukturo kot pogoja za kakovostno življenje. V letnem povprečju za naložbe namenijo približno štiri milijone evrov.

Simončič je še med drugim povabil na 16-dnevni prireditveni niz Jernejevo 2022. Ta bo potekal med 13. in 28. avgustom, v Šentjerneju pa ga pripravljajo nekaj več kot 25 let.