harry meghan2 Svet24.si

Kam je izginila Meghan Markle?

potapljaci02 Svet24.si

»Poveljniki tujih mornaric vedo, kdo smo, in ...

iza-login Necenzurirano

Tuš spet naprodaj, zanima kralja banan in ...

Blaz Brodnjak Am Cham-STA Reporter.si

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če ...

luka doncic 1 pm Ekipa24.si

Še Dončić je začuden! V Dallasu so ga ...

Meghan Trainor Odkrito.si

V veselem pričakovanju!

Conte Guardiola Ekipa24.si

Angleški velikan v šoku! Trenerja zaradi hudih ...

Novice Sevnica

Na Sevniškem izboljšanje vodooskrbe

Piše: STA

Čas objave:
02.09.2021 09:20

V Občini Sevnica so v začetku tedna stekla gradbena dela v okviru širše zastavljenega projekta hidravličnih izboljšav tamkajšnjega vodovodnega sistema. Glavni projektni cilj je povezava vodooskrbnih sistemov levega in desnega brega reke Save ter njuno medsebojno dopolnjevanje. Gre za nekaj manj kot 3,5 milijona evrov vreden projekt.

Pogodbena dela bodo stala nekaj več kot 3,11 milijona evrov. Evropski kohezijski sklad bo za omenjeni projekt prispeval nekaj več kot 2,2 milijona evrov in država oz. ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo slabih 400.000 evrov. Občina bo pokrila razliko v znesku dobrih 900.000 evrov.

Dela so začeli na sklopu vodovoda Log-Orle in vodovoda Šentjanž ter sklopu vodovoda Zabukovje-Sevnica in vodovoda Handija, so na sevniški občini potrdili za STA.

Po občinskih podatkih gre v primeru prvega sklopa tudi za gradnjo črpališča Šentjanž, povezav odsekov črpališč in povezovalnih cevovodov, v omenjenem drugem sklopu na pa za gradnjo raztežilnikov in cevovoda, ki bo povezoval vodne vire Podskalica in višje ležeče predele severno od Sevnice.

Celoten projekt so sicer zastavili tako, da bo ob okrepljeni porabi vode oz. v primeru izpadov vodnih virov desnega brega Save del potrebne vode možno zagotoviti iz vodooskrbnega sistema Sevnica.V več etapah in na odsekih bodo skupaj zgradili nekaj več kot 21 kilometrov cevovoda, dolgoročno varno, kakovostno in zanesljivo vodooskrbo pa bodo do leta 2023 zagotovili nekaj več kot 11.000 občanom.

Zgradili bodo tudi prečrpališči Log in Šentjanž, raztežilnike Komen, Metenca in Okroglice ter vodohrana Cerje in Šentjanž. Gradnjo naj bi predvidoma končali do konca leta 2023.

Projekt so razdelili na tri sklope in več odsekov. Na prvi sklop z vodovodoma Log-Orle in Šentjanž. Na drugi sklop in vodovoda Zabukovje-Sevnica ter Handija, in na tretji sklop z vodovodoma Sevnica-Breg in Nova Gora. Zdaj nepovezani vodovodi se bodo medsebojno dopolnjevali.

Sevniški župan Srečko Ocvirk je ob podpisu izvajalske pogodbe v drugi polovici julija poudaril, da je projekt hidravlične izboljšave v Občini Sevnica sicer eden zadnjih obsežnih projektov, ki bo poskrbel za urejeno vodoskrbno infrastrukturo. Pomemben je tudi zaradi varovanja vodnih virov in ohranjanja poselitve na podeželju, je še dejal Ocvirk.