otrok, otroci, osnovna-šola, škofja-loka, koronavirus, šolska-pot Svet24.si

Starši naj ne pozabijo obvestiti delodajalca, ...

kuder (2) Svet24.si

Kaj storiš, ko izveš, da oče, ki ga imaš, ni ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

20180217-00841525 Reporter.si

Janez Janša in Jelka Godec se lahko skrijeta v ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Nikolina Ivošević - Nikita Njena.si

Ljubezen po domače: Se Nikita vrača na glasbeno ...

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Novice Šmarješke Toplice

Nekdanja šmarješka županja se je pritožila upravnemu sodišču

Piše: STA

Čas objave:
14.03.2019 11:02

Na lanskih županskih volitvah v drugem krogu za dva glasova poražena stara županja Bernardka Krnc se je poldrugi mesec po tistem, ko je občinski svet Občine Šmarješke Toplice na svoji ustanovni seji zavrnil njeno pritožbo in potrdil novega župana Marjana Hribarja, v sredo pritožila upravnemu sodišču. Sodišče mora o pritožbi odločiti v 30 dneh.

Pravni zastopnik Krnčeve, odvetnik Damijan Gregorc, ki je pritožbo napovedal že ob Hribarjevem imenovanju, je sporočil, da so vložili pritožbo zoper sklep občinskega sveta o zavrnitvi pritožbe na poročilo občinske volilne komisije o izidu volitev in na odločitve komisije, ki so bile predmet izpodbijanja s pritožbo.

V pritožbi upravnemu sodišču uveljavljajo "smiselno enake razloge, kot smo jih v pritožbi na občinski svet, pri čemer jih razširjamo še z razlogi, ki se nanašajo na nezakonitost ravnanja občinskega sveta pri obravnavi pritožbe, vključno z nezakonito izključitvijo javnosti iz obravnave ter neskladnostjo izdanega sklepa občinskega sveta s poročilom mandatne komisije", je pojasnil.

Odločitev o tem, kaj bo sledilo, če sodišče pritožbi ne bo ugodilo, bodo sprejeli kasneje, če do tega pride, je še zapisal Gregorc.

Hribar pritožbe Krnčeve ne želi posebej komentirati in bo počakal razsodbo. Za STA je povedal, da so vsi občinski organi po njegovem mnenju opravili svoje delo in da temu na šmarješki občini "tudi sledijo". Občina Šmarješke Toplice ima sicer novega župana in se ukvarja z uresničevanjem vizije razvoja, je še dejal.

Županske volitve v Šmarjeških Toplicah so sicer po drugem krogu kazale na neodločen izid med Hribarjem in Krnčevo, kar bi zahtevalo žreb župana. Ker sta kandidata na delo volilnih odborov nato vložila ugovore, se je volilna komisija zaradi ugotovljenih nepravilnosti odločila za ponovitev volitev na volišču Bela Cerkev, v ponovnem postopku po Hribarjevi pritožbi in razsodbi upravnega sodišča pa odločila, da ponovitve županskih volitev v Beli Cerkvi ne bo.

Po presoji komisije je tako Hribar v drugem krogu volitev zmagal s 1017 glasovi, Krnčeva pa je zbrala 1015 glasov. Omenjeni izid so šmarješki svetniki kot zadnji v državi po jesenskih lokalnih in županskih volitvah potrdili 30. januarja.

Krnčeva je sicer Občino Šmarješke Toplice vodila v zadnjih treh mandatih.