zda vesna_vuk_godina - foto Simen Svet24.si

Antropologinja Vesna V. Godina: Nekoč je bil ...

marko-bandelli Svet24.si

Marko Bandelli o Janši kot skrajnem desničarju ...

medved Svet24.si

Na območju Postojne medvedka poškodovala ...

janez jansa pl4 Reporter.si

Janša kuha žabe: nihče od politikov ne sme ...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

gaja prestor 7 sašo radej Njena.si

Gaja Prestor dobila diagnozo covidne pljučnice

lampic Ekipa24.si

Poleti gola, zdaj pa v takšni OPRAVI!!! Vroča ...

Novice Sevnica

Na zadnjem prenovljenem odseku ceste Sevnica-Planina sprostili promet

Piše: STA

Čas objave:
02.07.2019 09:39

Na zadnjem prenovljenem odseku ceste Sevnica-Planina, katerega modernizacijo so začeli novembra 2017, so po petkovem predhodnem pregledu trase odpravili popolno prometno zaporo in sprostili promet. Ta do končnega pregleda in prevzema na omenjeni cesti poteka pod posebnimi pogoji. Modernizacija odseka je stala nekaj manj kot 3,1 milijona evrov.

Direkcija RS za infrastrukturo je sporočila, da so v petek opravili pregled skladnosti opravljenih del s tehničnimi zahtevami za zagotovitev varnosti uporabnikov ceste. Na podlagi ugotovitev so nato dovolili začasno omejeno uporabo navedene ceste in jo v petek zvečer sprostili za promet.

Cesto so do končnega prevzema označili s posebno prometno signalizacijo oz. z znaki za splošno nevarnost in dopolnilno tablo, ki opozarja, da je 1,7-kilometrski cestni odsek še "v prevzemu".

Pojasnili so, da bo navedena označitev odseka postavljena do pregleda komisije za pregled in prevzem izvedenih obnovitvenih del na državnih cestah in rekonstrukcij državnih cest, ki se štejejo v javno korist, ter do izdaje dovoljenja za neomejeno uporabo ceste. Omenjeno komisijo bo imenovala direkcija, končno dovoljenje pa mora izdati ministrstvo za infrastrukturo, so pristavili.

Cesta Planina-Sevnica sicer poleg občin Sevnica in Šentjur povezuje kozjansko, obsoteljsko ter posavsko območje, zadnji 1,7-kilometrski odsek pa je bil eden redkih preostalih makadamskih odsekov na slovenskih državnih cestah.

Po podatkih direkcije za infrastrukturo je bilo tamkajšnje cestišče pred modernizacijo zelo ozko. Ker so ponekod nevarnost predstavljale strme brežine, s katerih se je krušilo kamenje, so v okviru projekta te zaščitili z namestitvijo težkih lovilnih in podajno lovilnih mrež ter izgradnjo podpornih zidov. Za večjo pretočnost prometa so gradbena dela vključevala razširitev vozišča, izvedbo treh novih večjih prepustov in opornih zidov ob strugi potoka. Nad delom ceste so hkrati sanirali plaz.

Po prvotnih načrtih bi morali sicer prenovo končati novembra lani, zaradi slabega vremena, visokega snega, neugodnega terena in povečanega obsega del pa so morali rok gradnje podaljšati do 30. junija letos, so še pojasnili na direkciji.

Domačini so se za prenovo ceste med Sevnico in Planino, ki bi Posavje tesneje povezala s Štajersko, hkrati pa omogočila razvoj razvojno dokaj zapostavljenega območja ob njej, zavzemali vrsto let. Navedeno regionalno cesto so nato zadnja leta prenavljali po delih.

Prenovo zadnjega odseka ceste Sevnica-Planina si je v začetku aprila ogledala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in takrat odprtje ceste napovedala za junij.