Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Na Zaplazu slovesnost ob 100. obletnici rojstva blaženega Grozdeta

Piše: STA

Čas objave:
29.05.2023 08:55

V osrednjem Marijinem svetišču novomeške škofije na Zaplazu so v soboto s slovesnostjo obeležili 100. obletnico rojstva Alojzija Grozdeta, prvega blaženega novomeške škofije. Mašo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Dogajanje ob 100. obletnici Grozdetovega rojstva so začeli že v petek zvečer, ko je Katoliška mladina pripravila romanje od Mirne do Marijinega svetišča na Zaplazu, kjer so od leta 2011 shranjene Grozdetove relikvije. Po prihodu romarjev na Zaplaz je stekel celonočni program, ki je med drugim vključeval slavilni koncert in ogled filma o Grozdetu.

Praznovanje 100. obletnice Grozdetovega rojstva so nadaljevali v nedeljo zjutraj, ko se je začel tradicionalni pohod po Grozdetovi poti od Tržišča do Studenca. Pohodniki so okoli 17 kilometrov dolgo pot začeli v cerkvi Svete Trojice v Tržišču, kjer je bil Grozde krščen, in jo končali popoldne pri župnijski cerkvi na Studencu, kjer je hodil v šolo.



Grozde se je rodil 27. maja 1923 v Zgornjih Vodalah pri Tržišču na Dolenjskem. Študiral je na klasični gimnaziji v Ljubljani in se tam uveljavil tudi kot literarni ustvarjalec. Konec leta 1942 se je odpravil iz Ljubljane domov na Dolenjsko. Ko je 1. januarja 1943 prispel na Mirno, ga je prijela partizanska straža in ga zasliševala, zatem pa so ga usmrtili, so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci.

Za prvega mučenca in blaženega novomeške škofije je bil razglašen junija 2010.