Ana Klašnja in Miha Krušič Svet24.si

Anja Klašnja se je razšla z dolgoletnim ...

joe biden cepljenje koronavirus Svet24.si

Biden se je že cepil s tretjim odmerkom

hrvaška policija1 Svet24.si

Zagreb pretresel nov zločin: Željko odšel na ...

hisa bazen snezic novigrad pl1 Reporter.si

Nepremičninski imperij Janševega svetovalca Roka...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

sex actually Odkrito.si

Voditeljica ostala zgrožena, ko ga je slišala ...

peter vilfan Ekipa24.si

ŽALOSTNI Peter Vilfan! Neverjetno, kako je usoda ...

Novice Novo mesto

Nadaljuje se prenova mestnega jedra

Piše: STA

Čas objave:
26.07.2021 06:00

V Novem mestu, kjer od lani nadaljujejo prenovo mestnega jedra, bodo gradbišče danes razširili oziroma premaknili še na Kastelčevo ulico. Ta bo do nadaljnjega zaprta za promet, izvoz z Glavnega trga pa bo možen po delno prevozni Rozmanovi ulici.

Po podatkih Mestne občine Novo mesto se prenova mestnega jedra po skorajšnjem zaključku prenove osrednjega dela Rozmanove ulice seli na Kastelčevo ulico in odsek Rozmanove med odcepoma za Novi trg in Vrhovčevo ulico. Dela sicer načrtujejo v treh korakih. V prvem delu, predvidoma do 9. avgusta, bodo omenjeni odsek Rozmanove ulice zaprli le polovično, Kastelčeva pa bo do nadaljnjega zaprta za promet.

Zapora Rozmanove in Kastelčeve
Nadaljevanje prenove mestnega jedra
MO NM

Med prvim in tretjim delom prenove bodo promet mimo gradbišča na Rozmanovi ulici uredili izmenično enosmerno. Med drugim prenovitvenim delom, ki ga bodo po zagotovilih izvajalcev končali do začetka šolskega leta, pa bo ta odsek za promet popolnoma zaprt.

Dostop za stanovalce, dostavo in gradbišče bodo uredili po Kapiteljski ulici in Florjanovem trgu, Kastelčeva ulica pa bo med vsemi tremi prenovitvenimi koraki zaprta za promet. Izvoz za stanovalce in dostavo bo možen iz smeri Glavnega trga po prenovljenem delu Rozmanove ulice, po Vrhovčevi in Kratki ulici ter po ulici K sodišču.

V nadaljevanju mestne prenove bodo uredili Rozmanovo in Kastelčevo ulico, območje pred Knjižnico Mirana Jarca do križišča z Novim trgom in trikotno spominsko ploščad s Savinškovim kipom Talca. Jeseni lani začeto prenovo oziroma njen drugi del naj bi končali do konca leta.

Gradbena dela so zastavili v več korakih. Naložba bo stala nekaj več kot 2,3 milijona evrov. Mestna občina Novo mesto bo približno dva milijona evrov zanjo dobila iz evropskih in državnih sredstev.

Kot je znano iz zgodovine Novega mesta, je na območju omenjene spominske ploščadi nekdaj stala ena od mestnih cerkva in sicer cerkev sv. Katarine. To so meščani pozidali leta 1664 in je leta 1754 pogorela do te mere, da je niso več obnavljali.