Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Kočevje

Nagrada za opazovanje medveda v njegovem naravnem okolju

Piše: Kočevsko

Čas objave:
16.03.2021 14:54

Destinacija Kočevsko je za svoja trajnostna prizadevanja in doživetje opazovanja medveda v njegovem naravnem okolju osvojila drugo mesto v kategoriji Nature & Ecotourism na podelitvi nagrad Green Destinations Story Awards 2021, ki je potekala v okviru virtualne turistične borze ITB Berlin NOW.

Komisijo ocenjevalcev so prepričali z izjemnim in avtentičnim doživetjem opazovanja medvedov v njihovem naravnem okolju kot metodo za ohranjanje populacije rjavega medveda na Kočevskem. S tem trajnostnim doživetjem se je Zavod Kočevsko uvrstil med tri finaliste, v končnem izboru pa dosegel drugo mesto. Letošnji izbor nagrajencev je temeljil na primerih enkratnih zgodb in dobrih praks, ki so jih destinacije izvajale v preteklem letu, nominirance pa je komisija izbrala med destinacijami, ki so se v lanskem letu uvrstile med 100 najbolj trajnostnih po izboru Green Destinations (Sustainable Destinations Top 100). Med najpomembnejšimi kriteriji za izbor so bili inovativnost pristopa, učinkovitost pri naslavljanju izzivov za bolj trajnostni turizem in možnost prenosa v druga okolja. Doživetje opazovanja medveda v njegovem naravnem okolju so razvijali v sodelovanju z Zavodom za gozdove, OE Kočevje in Tovarno trajnostnega turizma, Goodplace. Poleg destinacije Kočevsko sta se med nagrajence v Sloveniji uvrstili še destinaciji Brdo in Ljubljana.

Green Destinations Story Awards je mednarodno priznana organizacija, ki v sodelovanju z GLP Films in ITB Berlin, s ciljem izpostavitve uspešnih zgodb, izmenjav dobrih praks in vzpodbujanja nadgradnje in izboljšanja trajnosti v turizmu destinacijam podeljuje priznanja na področju trajnostne odličnosti. S tem destinacije vzpodbujajo k še večji zavezanosti k trajnostnem delovanju, kar pozitivno vpliva tako na lokalno prebivalstvo kot turiste. Razglasitev nagrad je tokrat potekala prek spleta v okviru letošnje borze ITB Berlin NOW, finaliste pa je izbrala 12-članska komisija pod vodstvom Alberta Salmana, predsednika organizacije Green Destinations.

Kot so še zapisali, so si priznanjem so utrdili vlogo ter povečali prepoznavnost in ugled destinacije Kočevsko v slovenskem in mednarodnem turističnem prostoru in potrdili, da so edinstvena doživetja in izkušnje, ki temeljijo na naravni dediščini ter nudijo varna in avtentična doživetja na voljo tudi doma, v »Skrivnostnem gozdu Slovenije«.