900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: Naj dijakinja je z Gimnazije Novo mesto

Piše: STA

Čas objave:
22.01.2020 18:20

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je danes devetič podelila naziva naj dijak in naj dijakinja. Naziv pripade dijakom, ki so uspešni na učnem področju in se tudi v prostem času ukvarjajo z različnimi obšolskimi dejavnostmi. Naj dijak šolskega leta 2018/2019 je postal Ivan Praznik, naj dijakinja pa Anita Koprivc.

Naj dijakinja in naj dijak.jpg
Naj dijakinja in naj dijak
Foto: fb

Dijak tretjega letnika Biotehniške šole Maribor Ivan Praznik je šolsko leto 2018/19 zaključil z odličnim uspehom. Dosegel je vrhunske rezultate na različnih tekmovanjih. Na tekmovanju v znanju in spretnostih biotehniških šol Slovenije je dosegel prvo mesto. Poleg tega je prejel srebrno priznanje na tekmovanju iz matematike in bronasto priznanje na tekmovanju iz biologije. Udeležil se je tudi državnega tekmovanja mladih čebelarjev, raznih Ekokvizov in kot prostovoljec sodeloval z več organizacijami. Prejel je tudi priznanje za dijaka ambasadorja Evropskega parlamenta. Za STA je pojasnil, da se zaveda svojih uspehov, kljub temu pa ga je naziv presenetil. "Naziv mi pomeni zagon, potrditev, da delam dobro ter to, da so moji cilji in dosežki opaženi," je dodal.

Dijakinja zdaj že 4. a letnika Gimnazije Novo mesto Anita Koprivc je v šolskem letu 2018/19 dosegla odličen uspeh na gimnaziji in v glasbeni šoli. Delovala je kot prostovoljna animatorka, tutorka mlajših dijakov in nastopala s krajevnim pevskim zborom. Dosegla je bronasta priznanja na tekmovanju iz geografije, računalniškem tekmovanju Bober, Cankarjevem tekmovanju, bralnem tekmovanju in tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni. Ker za določena področja ni priznanj, je ta naziv zanjo potrditev, da je prav vse, kar počne in je hkrati motivacija za naprej, je povedala za STA. "Najbolj sem ponosna, da ne omagam ob slabših rezultatih, dajo mi zagon. Zame je bistveno poskusiti, tudi če ne zmagaš," je dodala.

Organizatorji so nagradi najuspešnejšemu dijaku in dijakinji podelili z državnim sekretarjem ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Štromajerjem, ki je bil tudi sam pred leti predsednik DOS. Poudaril je, da so različna udejstvovanja izven šole največ, kar lahko mlada oseba naredi za svoj osebni razvoj. Pojasnil je, da se na ta način spozna ljudi s podobni interesi, širi organizacijske in druge spretnosti ter začne soočati z življenjskimi izkušnjami, ki se jih ne pridobi iz knjige. "Taki mladi so lahko naš zgled in vzor," je dodal.

DOS se kot demokratično organizirana stanovska organizacija zavzema za interese in pravice dijakov ter obenem zagotavlja šolsko demokracijo in enakopravnost v srednjih šolah. S podelitvijo nagrad želijo izbrati aktivne dijake in dijakinje. V ospredju niso le šolski uspehi, ampak tudi obšolske dejavnosti, ki po mnenju organizatorjev velikokrat ostanejo neopažene.

Naj dijak Ivan Praznik o tem, kaj mu pomeni naziv Naj dijaka

STA


Naj dijakinja Anita Koprivc o tem, na kaj je pri sebi ponosna