Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Koper

Najditelj lahko po enem letu pridobi lastninsko pravico za najdeni predmet

Piše: STA

Čas objave:
14.03.2021 10:05

Državljani velikokrat najdejo različne predmete, dolžnost najditelja pa je, da o najdbi obvesti lastnika oziroma jo prijavi policiji, so pojasnili na Policijski upravi (PU) Koper. Policija po prevzemu sestavi zapisnik, najditelja pa seznani o možnosti pridobitve lastninske pravice nad najdeno stvarjo, v kolikor se lastnika po enem letu ne najde.

Na PU Koper so v sporočilu za javnost pri tem posebej izpostavili, da policije ni treba obveščati v primeru najdbe uničenih delov koles, rabljenih umazanih oblačil, raztrganih praznih denarnic in podobnih stvari. Torej, ko je vrednost najdenih stvari neznatna ali pa gre celo za odpad. V teh primerih predlagajo, da najditelji najdene neuporabne stvari odvržejo v odpad. Prav tako opozarjajo, da si najditelj ne sme prilastiti najdbe. V tem primeru gre za kaznivo dejanje prilastitve, ki se ga lahko kaznuje denarno ali z zaporom do enega leta.

Najden predmet, katerega lastnik ni znan, se lahko hrani na policiji ali pri najditelju, a ga slednji v tem primeru ne sme uporabljati, so zapisali. V primeru, da se najdeni predmet hrani na policiji in se v 30 dneh ne najde lastnika, policija predmet v nadaljnjo hrambo izroči Finančni upravi. Če policija po enem letu ne izsledi lastnika, lahko najditelj pridobi lastninsko pravico in začne upravljati z najdbo. V kolikor najditelj ne zahteva lastninske pravice, Furs najdbo proda na javni dražbi.


Policija najdene stvari vnese v posebno evidenco, ki je dostopna prek spleta, na povezavi https://www.policija.si/apps/predmeti/index.php#/. Državljani lahko preko omenjene spletne strani preverijo, ali se v evidenci nahajajo tudi njihovi izgubljeni predmeti.

Kot je razvidno iz spletne evidence, med najdenimi predmeti prevladujejo kolesa. Precejšen delež najdenih predmetov predstavljajo tudi mobilni telefoni, denarnice, torbice, skiroji in ključi. Se pa lahko zasledi tudi nekatere posebnosti, kot je vojaška puška iz leta 1917, dron, ustna harmonika, kajak ter zastavi Slovenije in Evropske unije na kovinskem drogu.

Nekatere policijske uprave, kot je recimo koprska, o najdbah obenem obveščajo preko svoje Facebook strani. Policijska uprava Koper ima sicer izobešene sezname najdenih stvari tudi na oglasnih deskah policijskih postaj.